Παύεται ο Ρίκκος! Απόφαση σταθμός στην ιστορία της Νομικής Υπηρεσίας

Παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου από τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα αποφάσισε το Συμβουλίο του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς. Ομόφωνη η απόφαση.

Την απόφαση ανακοίνωσε στην παρουσία του Ρίκκου Ερωτοκρίτου και στην απουσία του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, στις 12 το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Μύρων Νικολάτος. Το συμβούλιο έκανε λόγω για πρωτοφανή υπόθεση αφού ουδέποτε υπήρξε παρόμοια αίτηση για απόλυση κρατικού αξιωματούχου. Αναφορά στις πρόνοιες του Συντάγματος επί του προκειμένου ζητήματος. Διαβάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στην παρουσία του κ. Ερωτοκρίτου, ο κ. Νικολάτος ανέφερε ότι το Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κρίνει ότι συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά τόσο σοβαρή που να δικαιολογεί την απόλυση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Μετά την απόφαση,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος διόρισε τον κ. Ερωτοκρίτου, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει στην παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα, η απόφαση του Συμβουλίου έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τον Πρόεδρο.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Νομικής Υπηρεσίας που ένας Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας παύεται για ανάρμοστη συμπεριφορά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προχωρήσει σε νέο διορισμό για τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα σε χρόνο που θα αποφασίσει ο ίδιος.

Περισσότερα σε λίγο…