Παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν

H ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) που εργάζεται για την επίτευξη μιας ιστορικής συμφωνίας με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα σχεδιάζει να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 30ης Ιουνίου, δήλωσε την Κυριακή ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ αναμένεται να φύγει από την Αυστρία και να επιστρέψει στο Ιράν προκειμένου να διαβουλευτεί με την ηγεσία της χώρας για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, γνωστοποίησε η Τεχεράνη.

Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές επισημαίνουν ότι οι μεγάλες διαφορές παραμένουν.

Στο κλίμα αυτό, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι είπε νωρίτερα σήμερα ότι δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί μία συμφωνία έως την 30η Ιουνίου και ότι ενδέχεται να χρειαστούν επιπλέον ημέρες.

«Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Εάν όλες οι πλευρές επιδείξουν πολιτική βούληση θα τα καταφέρουμε» διαβεβαίωσε η Ευρωπαία αξιωματούχος.

«Ο Ζαρίφ θα επιστρέψει στην Τεχεράνη απόψε και θα μεταβεί στη Βιέννη αύριο» μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Iran`s Tasnim, επικαλούμενο έναν Ιρανό αξιωματούχο.

Από την άλλη, ένας Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε σε δημοσιογράφους υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν ανησυχεί για την απόφαση του Ζαρίφ να επιστρέψει στην Τεχεράνη καθώς είναι αναμενόμενο οι Υπουργοί να πηγαινοέρχονται στη Βιέννη καθώς οι συνομιλίες φθάνουν στην κορύφωσή τους.

Επισημαίνοντας εξάλλου πόση πολλή δουλειά χρειάζεται για τη σύναψη μιας συμφωνίας, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ υπογράμμισε κατά την άφιξή του στη Βιέννη ότι οι μεγάλες προκλήσεις παραμένουν, περιλαμβανομένης μιας παραμέτρου στην οποία οι δύο πλευρές είχαν ήδη συμφωνήσει τον Απρίλιο.

«Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός διαφορετικών θεμάτων όπου παραμένουν τεράστιες διαφορές στην ερμηνεία των λεπτομερειών της συμφωνίας της Λωζάνης» είπε ο κ. Χάμοντ σε δημοσιογράφους.

«Πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί εάν θέλουμε να επιτύχουμε μια συμφωνία στις λίγες ημέρες που ακολουθούν» πρόσθεσε.

«Το να μην υπάρξει καμία συμφωνία είναι καλύτερο από το να συναφθεί μία κακή συμφωνία», είπε ο ίδιος.