Παρακλάδι της Αλ Κάιντα πίσω από την επίθεση στο Μαλί

Οι υποστηρικτές μιας αφρικανικής τζιχαντιστικής οργάνωσης- παρακλάδι της Αλ Κάιντα ανέλαβαν πριν από λίγο την ευθύνη για την επίθεση και τη σύλληψη ομήρων που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ξενοδοχείο στη πρωτεύουσα του Μαλί, Μπαμακό, με μήνυμα που ανάρτησαν στο Twitter.

Η Αλ Μουραμπιτούν, μια οργάνωση που εδρεύει στο βόρειο τμήμα της χώρας, υποστηρίζει ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blu του Μπαμακό.

“Τρεις όμηροι σκοτώθηκαν”, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, που δεν αποκάλυψε την εθνικότητά τους, ούτε τις περιστάσεις υπό τις οποίες σκοτώθηκαν, ωστόσο ο υπουργός Ασφάλειας, ο συνταγματάρχης Σαλίφ Τραορέ, δήλωσε αργότερο στο Γαλλικό Πρακτορείο πως είναι ξένοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ασφάλειας, οι δράστες είναι “δύο ή τρεις”, ενώ μάρτυρες κάνουν λόγο από την πλευρά τους για “περίπου δέκα” ενόπλους.

Ο πρόεδρος του Μαλί Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, που βρισκόταν στην Ντζαμένα για μια περιφερειακή σύνοδο αφιερωμένη στην τρομοκρατία στο Σαχέλ, αναχώρησε σήμερα από την πρωτεύουσα του Τσαντ, έπειτα από την επίθεση στο ξενοδοχείο του Μπαμακό, μετέδωσε δημοσιογράφος του AFP .

Έξι πολίτες των ΗΠΑ είναι μεταξύ εκείνων που απομακρύνθηκαν από το ξενοδοχείο Radisson Blu στο Μαλί,  δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ. Ο συνταγματάρχης του στρατού Μαρκ Τσιντλ, εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής των ΗΠΑ, είπε ακόμη πως ειδικές δυνάμεις προσφέρουν τη βοήθειά τους στο επεισόδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πρωτεύουσα Μπαμακό.

Εξάλλου, ειδικές γαλλικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο ξενοδοχείο Radisson Blu του Μπαμακό, ανακοίνωσε το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας. “Ανταποκρινόμενος σε αίτημα των αρχών του Μαλί, ο Υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν αποφάσισε την αποστολή ενός αποσπάσματος γαλλικών ειδικών δυνάμεων” από την Μπουρκίνα Φάσο.

Στο μεταξύ, επτά Αλγερινοί, από τους οποίοι οι έξι είναι μέλη μιας επίσημης αλγερινής αντιπροσωπείας, που διέμεναν στο ξενοδοχείο Radisson, αφέθηκαν ελεύθεροι, ανακοίνωσε το αλγερινό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων APS.

Η διεύθυνση της Air France ανακοίνωσε, επίσης, ότι 12 υπάλληλοι της εταιρίας που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο την ώρα της επίθεσης των ενόπλων βρίσκονται τώρα “σε ασφαλές μέρος”.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως πέντε από τα επτά μέλη των πληρωμάτων καμπίνας της Turkish Airlines διασώθηκαν από το ξενοδοχείο Radisson.

Πηγή: ΚΥΠΕ