Τι προβλέπει η νομοθεσία και τι φοβούνται οι κρατικές υπηρεσίες;
Με αφορμή την κρατική αξιωματούχο, τέως διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και πληροφοριών Ελεονώρα Γαβριηλίδου.που αφυπηρέτησε πρόσφατα και εργάζεται σε πανεπιστήμιο στα κατεχόμενα , αναδεικνύεται μια πονεμένη ιστορία.
Η συγκεκριμένη αξιωματούχoς, που αφυπηρέτησε απο το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, μπορεί για τους δικούς της οικονομικούς, το πιο πιθανό λόγους, ν’ αναζήτησε πόρους στα κατεχόμενα.
Είναι η μοναδική; ΟΧΙ. Υπάρχουν εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι που περνούν κάθε μέρα τα οδοφράγματα και εργάζονται κανονικά με ορισμένους, μάλιστα, να κατέχουν διευθυντικές θέσεις σε καζίνο, να εργάζονται στον τομέα δημοσίων σχέσεων σε ξενοδοχεία και αλλού.
Ο καθένας, αφού δεν απαγορεύεται, για τον δικό του λόγο, αποφασίζει να ζητήσει εργασία στα κατεχόμενα.
Το κράτος γιατί προβληματίζεται τώρα; Μήπως διότι το συγκεκριμένο πρόσωπο, λόγω της θέσης που κατείχε, είχε προνομιακή πληροφόρηση για θέματα δημοσίου συμφέροντος;
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Υπάρχει νομοθεσία σύμφωνα με την οποία κανένας δε μπορεί να εμποδίσει οποιονδήποτε να εργαστεί στα κατεχόμενα. Ωστόσο, στις περιπτώσεις πρώην κρατικών λειτουργών και δη ανώτατων τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Με βάση νομοθεσία του 2007, πρώην κρατικοί αξιωματούχοι και πρώην ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί, είναι υποχρεωμένοι να απευθύνονται σε ανεξάρτητη ειδική επιτροπή, που απαρτίζεται από μέλη της Νομικής Υπηρεσίας, προκειμένου να εξασφαλίζουν τη συγκατάθεσή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες κάτι τέτοιο δεν έγινε και τα πράγματα απλοποιούνται.
Τίθεται, δηλαδή, ενδεχομένως και αφού εξετασθεί, θέμα παραβίασης της νομοθεσίας και προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο ή και ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους. Δεν είμαστε ούτε δικαστές, ούτε αστυνομία για να γνωριζουμε εαν έχουν διαπραχθεί ή όχι ποινικά αδικήματα.
Η συγκεκριμένη κυρία, που αφυπηρέτησε πρόσφατα από το ΓΤΠ, εργάζεται περίπου 2 μήνες στα κατεχόμενα και επιβάλλεται η τιμωρία της, αν όντως υπάρχει κάτι το μεμπτό, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, διότι σε διαφορετική περίπτωση θ’ αποτελέσει πράδειγμα προς μίμηση για πολλους αφυπηρετήσαντες από τη δημόσια υπηρεσία.
Κρατίνος