Παρέμβαση Κουγιάλη για το θέμα του νερού – Ευρεία σύσκεψη για μόνιμη λύση

Ευρεία σύσκεψη για την εξεύρεση μόνιμων λύσεων στο διαχρονικό πρόβλημα της παροχής νερού στη Λευκωσία θα συγκαλέσει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.  Το πρόβλημα παραμένει για δεκάδες νοικοκυριά και όπως όλα δείχνουν ίσως η αποκατάσταση γίνει την Τρίτη..

Ο κ. Κουγιάλης είχε σύσκεψη νωρίς το απόγευμα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Ανδρέα Μανώλη και τον Διευθυντή του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας Νίκο Ζαμπακίδη για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η παροχή νερού στη Λευκωσία τις τελευταίες ημέρες.

«Οι οδηγίες που δόθηκαν είναι να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες με απρόσκοπτη παροχή νερού», είπε.

Αφού αποκατασταθεί πλήρως η παροχή νερού, πρόσθεσε, «θα γίνει ευρεία σύσκεψη για να τροχοδρομηθούν μόνιμες λύσεις σε ένα διαχρονικό πρόβλημα». Ο Υπουργός Γεωργίας εξήγησε ότι εδώ και αρκετό καιρό έχει δώσει οδηγίες «για να ολοκληρωθεί μελέτη κατασκευής αγωγού από το Βασιλικό προς τη Λευκωσία». Ανέφερε επίσης ότι «αυτή η προκαταρκτική μελέτη έχει ολοκληρωθεί και ευελπιστώ ότι η υλοποίηση αυτού του έργου που απαιτεί χρόνο θα ξεκινήσει άμεσα, εντός του 2015».

«Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να απολογηθώ σε όλους τους συμπολίτες μας για την ταλαιπωρία αυτών των ημερών και θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους προβλήματα στο μέλλον», είπε.

Ερωτηθείς αν μπορεί να συγχρηματοδοτηθεί το έργο από ευρωπαϊκά κονδύλια απάντησε αρνητικά, αποκάλυψε ωστόσο ότι για το θέμα είχε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και ότι γίνονται σκέψεις το έργο να υλοποιηθεί με τη μέθοδο του BOT

Όσον αφορά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι «το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω του ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός αγωγός τροφοδοσίας της Λευκωσίας και ότι το Συμβούλιο διαθέτει αποθηκευτικό χώρο περιορισμένο που καλύπτει τις ανάγκες της Λευκωσίας για 24 περίπου ώρες», προσθέτοντας ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι φταίνε οι ίδιοι».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους δύο αρμόδιους φορείς είπε ότι ο κ. Μανώλης διαβεβαίωσε ότι από χθες το πρωί έχει αποκατασταθεί η βλάβη στον αγωγό και ότι η Λευκωσία τροφοδοτείται με 2.400 κυβικά μέτρα την ώρα και ο Ζαμπακίδης διαβεβαίωσε ότι γίνεται η καλύτερη δυνατή διαχείριση αυτών των ποσοτήτων του νερού που λαμβάνεται.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα και κάποια νοικοκυριά τα οποία δεν έχουν εξυπηρετηθεί ακόμη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξυπηρετηθούν όλοι και στη συνέχεια το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας θα μελετήσει τρόπους πλήρους αποκατάστασης μέσα στις επόμενες μέρες».

Πηγή:ΚΥΠΕ