Παράταση απαγόρευσης πώλησης δανείων έως 26/6

Εισήγηση προς την Ολομέλεια της Βουλής για συνέχιση της αναστολής εφαρμογής του άρθρου 16Α του βασικού νόμου περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, με το οποίο ρυθμίζονται θέματα πώλησης, εκχώρησης και διάθεσης δανειακού χαρτοφυλακίου και/ή δικαιωμάτων που απορρέουν από συμβάσεις πιστωτικής διευκόλυνσης, μέχρι τις 26 Ιουνίου θα καταθέσει την ερχόμενη Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Η Βουλή είχε ψηφίσει αναστολή μέχρι την 15η Μαΐου 2015 της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 16Α του βασικού νόμου περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, ώστε να παρασχεθεί στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και στο Υπουργείο Οικονομικών η δυνατότητα να μελετηθεί και ακολούθως να υποβληθεί στη Βουλή νέα πρόταση η οποία να ρυθμίζει την πώληση των δανειακών χαρτοφυλακίων των ΑΠΙ που λειτουργούν στη Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι “η Επιτροπή έχει αποφασίσει σήμερα την αναστολή της εφαρμογής της διάταξης που ρυθμίζει την απαγόρευση της πώλησης δανείων μέχρι και τις 26 Ιουνίου έτσι ώστε να έρθει η κυβερνητική πρόταση πριν αποφασίσει η Βουλή πως θα προχωρήσει σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα”, προσθέτοντας ότι “η πρόταση νόμου για την αναστολή θα κατατεθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια”.

Ο εκπρόσωπος της ΚΤ Γιάγκος Δημητρίου είπε ότι το συγκεκριμένο άρθρο απαγορεύει την πώληση δανείων, προσθέτοντας η ΚΤ τράπεζα είχε ζητήσει την αναστολή του άρθρου γιατί βρίσκεται στην ετοιμασία νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει την πώληση δανείων από τράπεζες σε τρίτους.

Ανέφερε ότι η ΚΤ βρίσκεται στη διαβούλευση με την Τρόικα στην οποία έχει αποσταλεί νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι όταν ληφθούν τα σχόλια της Τρόικας θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς και θα ακολουθήσει η κατάθεση του στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Ανέφερε ότι ζήτησε από την Επιτροπή Οικονομικών όπως συνεχιστεί η αναστολής της εφαρμογής του άρθρου 16Α μέχρι τέλος Ιουνίου και η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια παράταση μέχρι τις 26 Ιουνίου.