Παίζει με τα νεύρα μας ο Σόιμπλε – “Δεν είπαμε ποτέ να βγει η Ελλάδα από το ευρώ”

Έντονη κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ασκεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζοντας πως πριν από έξι μήνες η Ελλάδα ετοιμαζόταν να βγει στις αγορές και σήμερα η οικονομία της έχει διαλυθεί. Το φάρμακο της λιτότητας δεν ήταν λάθος αλλά δεν τηρήθηκαν οι οδηγίες, επέμεινε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel.

Ο Γερμανός υπουργός μίλησε για το έγγραφο που διέρρευσε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών περί προσωρινού grexit και είπε: «Δεν είπαμε ποτέ να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Απλώς επισημάναμε την πιθανότητα να αποφασίσει η ίδια η Αθήνα για ένα ‘τάιμ-άουτ’».

Ερωτηθείς πάντως αν το σενάριο grexit είναι ακόμα υπαρκτό, ο κ. Σόιμπλε παρέπεμψε στον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν που είχε πει πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

«Όμως δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους στην Ελλάδα, για αυτό χρειαζόμαστε ένα νέο πρόγραμμα, ακόμη και αν αυτό προσθέτει νέα βάρη στους πολίτες», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως το πιο σημαντικό θέμα είναι «ποια είναι η καλύτερη λύση για την Ευρώπη;».

Για μία ακόμη φορά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέκλεισε την πιθανότητα κουρέματος του ελληνικού χρέους, καθώς «αυτό δεν είναι δυνατό εντός της νομισματικής ένωσης» βάσει των συνθηκών που έχουν υπογραφεί.

Σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα και την εφαρμογή της συμφωνίας είπε πως επιλέγει να εμπιστευτεί τις διαβεβαιώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, «αυτό θα είναι το δίκαιο», τόνισε χαρακτηριστικά. «Είπε πως θα υλοποιήσει το πρόγραμμα, παρόλο που δεν πιστεύει σε αυτό. Ας περιμένουμε για να δούμε», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε ότι «η σκέψη ήταν να βρούμε έναν τρόπο να θέσουμε την χρηματοδότηση ενός μελλοντικού προγράμματος σε πιο ευρεία βάση». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, την περασμένη Κυριακή, «η πρόθεσή μας δεν είναι να σας κάνουμε κακό, αλλά να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα. Διαφορετικά το χρέος δεν θα είναι βιώσιμo και τίποτα από όσα κάνουμε δεν θα έχει νόημα».

Σχετικά με αναφορές πάντως περί διάστασης απόψεων ανάμεσα στον ίδιο και την Άνγκελα Μέρκελ με επίκεντρο την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διέψευσε πως έπαιξαν ένα παιχνίδι ρόλων. «Η Καγκελάριος και εγώ δεν παίζουμε παιχνίδια ρόλων. Δεν είναι στον χαρακτήρα μας. Ο καθένας έχει τις πεποιθήσεις του», ξεκαθάρισε.