Πέραν των €25 δις το πρόσθετο κόστος από την εισροή προσφύγων στη Γερμανία

Στα €25 δισεκατομμύρια μπορεί να ανέλθει για το γερμανικό δημόσιο το κόστος αποδοχής μέχρι και ενός εκατομμυρίου προσφύγων ετησίως για τα επόμενα δύο χρόνια, εκτιμά έκθεση της ιαπωνικής επενδυτικής τράπεζας Mizuho.

Η εκτίμηση αυτή προέρχεται από τον υπολογισμό κόστους €12.500 για κάθε πρόσφυγα, δήλωσε ο ανώτερος οικονομολόγος Πίτερ Τσάτγουελ, προσθέτοντας πως μέρος των πρόσθετων αυτών δαπανών ενδεχομένως να πρέπει να αντληθεί από νέο δανεισμό.

«Θα υπάρξει ένα δημοσιονομικό βάρος τα πρώτα δύο χρόνια», είπε ο Τσάτγουελ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η γερμανική κυβέρνηση δεν θα εισέλθει σε έλλειμμα, αλλά θα χρειαστεί να χαλαρώσει τη δημοσιονομική της πολιτική και συνεπώς να εκδώσει περισσότερο χρέος.

Ο Τσάτγουελ, επεσήμανε όμως ότι το βραχυπρόθεσμο κόστος θα αντισταθμιστεί από την ενίσχυση της ανάπτυξης που θα προκύψει σε πιο μακροχρόνια βάση λόγω της αύξησης του πληθυσμού, ο οποίος εν πολλοίς θα οφείλεται σε καταρτισμένο και φθηνό εργατικό.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δέσμευσε €6 δισ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών.

Πάντως, ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Κυβέρνηση δεν σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τις πρόσθετες δαπάνες για την εισροή μεταναστών μέσω πρόσθετου δανεισμού.

Ο προγραμματισμός έκδοσης χρέους για το 2016 προβλέπει αύξηση του ποσού των γραμματίων δημοσίου στα €57,9 δισ από €35,5 δισ φέτος, με τον Τσάτγουελ να εκτιμά ότι η αύξηση των εκδόσεων ενδεχομένως να καθορίστηκε εν αναμονή των αυξημένων δαπανών λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ