Πέραν των 140 επενδυτών προσέλκυσε το ομόλογο

Επενδυτές από όλη την Ευρώπη και κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και από Τρίτες Χώρες καθώς και από την Κύπρο, προσέλκυσε το 7ετές ομόλογο που έκδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία στις 28 Απριλίου, μέσω του οποίου άντλησε 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, οι πέραν των 140 επενδυτών που συμμετείχαν στην έκδοση είναι κατά γεωγραφική προέλευση:

Ηνωμένο Βασίλειο 62%, Γερμανία/Αυστρία/Ελβετία 15%, Νότια Ευρώπη 8,5%, Γαλλία/Benelux 4,5%, Σκανδιναβικές Χώρες 2%, Κύπρος 1%, υπόλοιπη Ευρώπη 0,5%, υπεράκτιες ΗΠΑ 3,5% και Μέση Ανατολή/Ασία 3%. Εξάλλου, κατά είδος επενδυτών, τα επενδυτικά κεφάλαια, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, κυριάρχησαν πέραν του 60% με τους Διαχειριστές Κεφαλαίων να αποσπούν το 45% της έκδοσης και να ακολουθούν τα ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου που απέσπασαν το 39,5% της έκδοσης, οι τράπεζες το 13,5% και άλλοι το 2%.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, “ανά κατηγορία, η ποιότητα των προσφορών ήταν πολύ ψηλή και η συμμετοχή των επενδυτών ήταν επίσης ισχυρή”.

Με αυτή τη συναλλαγή, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η Κυπριακή Δημοκρατία αποδεικνύει τη δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά σε ένα ελκυστικό επίπεδο απόδοσης γεγονός που αντανακλά την πρόσφατη απόδοση των υφιστάμενων ομολόγων και τις προοπτικές της χώρας.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό ζήτησης ανήλθε στο 1,9 δισ. ευρώ περίπου το οποίο επέτρεψε την τελική έκδοση 1 δισ. ευρώ με απόδοση 4,00%.

Πηγή: ΚΥΠΕ