«Καθαρή» φαίνεται ότι θα την βγάλουν όσοι εμπλέκονται στο πολύκροτο σκάνδαλο με τους ακατάλληλους πασσάλους της Αρχής Ηλεκτρισμού. Παρά το γεγονός ότι διοικητική έρευνα αποδίδει ευθύνες σε τέσσερις πρώην διευθυντές της ΑΗΚ και σε ένα νυν διευθυντή, ο οποίος, τότε, ήταν υφιστάμενος τους, εντούτοις στην ποινική έρευνα που διεξάγεται από το ΤΑΕ Αρχηγείου τα πράγματα αποδεικνύονται πιο σύνθετα.
Και αυτό διότι αν και η ποινική έρευνα που διεξάγεται εδώ και καιρό, βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο με τους ανακριτές να είναι ένα μόνο βήμα μακριά από την ολοκλήρωση του φακέλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχουν εντοπιστεί εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ποινική δίωξη εναντίον οποιουδήποτε.
Παρά το γεγονός ότι οι ανακριτές εξέτασαν σχολαστικά εκατοντάδες έγγραφα και έλαβαν δεκάδες καταθέσεις από πρόσωπα μεταξύ των οποίων και σ’ αυτούς στους οποίους επιρρίπτονται ευθύνες από τη διοικητική έρευνα που είχε αρχίσει από το Υπουργείο εμπορίου, εντούτοις δεν προέκυψαν στοιχεία που να μπορούν να αποδείξουν ποινικά αδικήματα ενώπιον Δικαστηρίου.
Βέβαια τον τελευταίο λόγο θα έχει η Νομική Υπηρεσία και συγκεκριμένα ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο οποίος μετά την παραλαβή του φακέλου από τους ανακριτές, δεν αποκλείεται να δώσει εντολές για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, ιδιαίτερα μετά την γραπτή καταγγελία στην οποία προέβη ο πολιτικός προϊστάμενος και υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.
Ο κ. Λακκοτρύπης προέβη στη καταγγελία μετά το πόρισμα διοικητικής έρευνας η οποία φέρεται να επιρρίπτει ευθύνες σε τέσσερις πρώην διευθυντές της ΑΗΚ και σε ένα νυν διευθυντή, ο οποίος, τότε, ήταν υφιστάμενος τους. Πέραν της καταγγελίας στον Κώστα Κληρίδη με την οποία ζητά τη διενέργεια ποινικής έρευνας, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος έδωσε οδηγίες για την πειθαρχική δίωξη του διευθυντή που συνεχίζει να εργάζεται στην ΑΗΚ.
Η υπόθεση χρονολογείται από το 2005 και εκτείνεται μέχρι και το 2008, χρονική περίοδο κατά την οποίαν η ελληνική εταιρεία Κ.Ν.C. ΑΕ (πρώην ΒΕΞ Δράμας) προμήθευσε την ΑΗΚ με περίπου 33 χιλιάδες ξύλινους πασσάλους, οι οποίοι αποδείχθηκαν ακατάλληλοι με αποτέλεσμα η ΑΗΚ να υποστεί ζημιά ύψος €10 εκ.
Οι εμπλεκόμενοι λειτουργοί της ΑΗΚ φέρονται να επέδειξαν εγκληματική ολιγωρία, με αποτέλεσμα να μην κατασχεθεί από την ΑΗΚ η εγγυητική που είχε καταθέσει η προμηθεύτρια εταιρεία. Για την εξέλιξη αυτή, φαίνεται να έπαιξε καταλυτικό ρόλο γνωστό δικηγορικό γραφείο, το οποίο ενεργούσε ως νομικός σύμβουλος της εταιρείας.