Πάλι δεν θα λάβεις 13ο; Περαστικά…

Μήπως είσαι ένας, ανάμεσα σε πολλούς, που ούτε και φέτος θα επωφεληθείς του κεκτημένου δικαιώματος της καταβολής του 13ου μισθού;

Μήπως είσαι ένας από αυτούς που διάβασες την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας που σε πληροφορεί ότι με βάση τη νομοθεσία η μη καταβολή του 13ου μισθού, ο οποίος αποτελεί μέρος του μισθού των εργαζομένων, αποτελεί ποινικό αδίκημα;

Είναι πολύ καλά γνωστό σε όλους από πέρσι ότι όντως υπάρχει νομοθεσία περί τούτου. Και το Υπουργείο μας καθησυχάζει ακόμα μια χρονιά πως ο 13ος μισθός είναι μέρος του μισθού του υπαλλήλου και με βάση τη νομοθεσία πρέπει να καταβάλλεται στους εργαζομένους.

Ωστόσο, ξεχνάει το Υπουργείο Εργασίας να μας ενημερώσει για το πόσοι εργαζόμενοι, που αποτάθηκαν σε αυτό την προηγούμενη χρονιά, ώστε να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους, απολύθηκαν με την έλευση της νέας χρονιάς.

Αλήθεια κυρία Υπουργέ πόσοι εργαζόμενοι απειλήθηκαν πέρσι τέτοιο καιρό και στο τέλος πόσοι αποτάθηκαν κοντά σας;

Και αν κάποιοι τόλμησαν να πάνε κόντρα στις απειλές του εργοδότη τους και διεκδίκησαν το δικαίωμα της καταβολής του 13ου μισθού, διερωτόμαστε πόσοι από αυτούς φέτος είναι χωρίς δουλειά.

Άραγε το Υπουργείο σας διαθέτει αυτά τα νούμερα ή όλοι αυτοί που διεκδίκησαν πέρσι το δικαίωμα τους, πήγανε σαν τα σκυλιά στ’ αμπέλι, χάνοντας και το δικαίωμα στην εργασία γενικότερα.

Για άλλη μια χρονιά κάποιοι εργοδότες πιπιλούν την ίδια καραμέλα. Κρίση, κρίση, παντού κρίση. Αρκετοί έχουν ήδη πληροφορήσει τους εργαζόμενους ότι δεν θα πάρουν ούτε φέτος το χριστουγεννιάτικο δώρο τους. Και όσοι έχουν αντιδράσει, για απάντηση έχουν πάρει το πολύ κλασσικό: «Σε όποιον δεν αρέσει να πάει στο καλό».

Ο λόγος για συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρείες, που έχουν το όνομα, έχουν και τη χάρη. Οι συγκεκριμένες, λοιπόν, εταιρείες δεν θα δώσουν ούτε φέτος το 13ο μισθό, αφήνοντας για άλλη μια χρονιά εκτεθειμένους τους υπαλλήλους τους.

Και φέτος θα υπάρξουν αντιδράσεις. Και φέτος όλο και κάποιος θα «μασήσει» από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και θα διεκδικήσει το κεκτημένο δικαίωμα του. Και είμαι σίγουρη πως θα κερδίσει.

Γι’ αυτό που δεν είμαι σίγουρη είναι αν του χρόνου θα έχει εργασία.

Καλά κάνετε και μας ενημερώνετε για τη νομοθεσία, ωστόσο, ξεχνάτε να ενημερώσετε τον κόσμο, για το πως προστατεύεται από μια πιθανή απόλυσή του, σε περίπτωση που καταγγείλει τον εργοδότη του.

Θα ήταν φρονιμότερο πρώτα να βρείτε τρόπους προστασίας του πολίτη και μετά να εκδίδετε ανακοινώσεις περί παρανομίας και ποινικού αδικήματος.

Μπορεί η απόγνωση να μην πέρασε ποτέ το κατώφλι σας κύρια Υπουργέ και μακάρι αυτό να μην γίνει ποτέ. Όμως, για κάποιους συνάνθρωπους μας η απόγνωση είναι το κυρίως πιάτο, που δυστυχώς το τρώνε καθημερινά και κρύο.

Σκεφτήκατε κάποια στιγμή ότι με τέτοιες ανακοινώσεις μπορεί να τους παρασύρετε σε ένα μονόδρομο, χωρίς επιστροφή;

Ο δικός σας 13ος πάντως κυρία Ζέτα δεν κινδυνεύει …

Φήμη