Ο 88χρονος Κύπριος που έγινε πρωτοσέλιδο στην Ελλάδα – Η συγκινητική προσφορά του

Ο Κύπριος 88χρονος συνταξιούχος, πρόσφυγας από την Αμμόχωστο που έστειλε ολόκληρη την σύνταξή του στο Εθνικό Ταμείο Οικονομίας της Ελλάδας και έγινε πρωτοσέλιδο στην Ελλάδα.

Η είδηση δημοσιεύτηκε χθες στο πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» και ο τίτλος του ρεπορτάζ που υπογράφει ο Δημήτρης Τερζής είναι «Ο 88χρονος είναι λεβεντιά!».

Τον λένε Νούφρη Μιχαηλίδη. Είναι ένας γέροντας 88 ετών, «Ελληνας Κύπριος», όπως λέει με περηφάνια, πρόσφυγας από την Αμμόχωστο.

Στο γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έφτασε μια συγκινητική προσφορά εκ μέρους του, απόδειξη της λεβεντιάς του.

Προσφέρει ολόκληρη η σύνταξή του, εκείνη του ιδιώτη εμπόρου –εργάστηκε ως έμπορος ηλεκτρικών ειδών για 42 χρόνια- και συγκεκριμένα το ποσό των 505,65 ευρώ, για τη διατήρηση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού.

Στην επιστολή που συνοδεύει την τραπεζική επιταγή αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σύντροφε Αλέξη, Παρακαλώ δεχθείτε το μικρό αυτό ποσό, προς όφελος του Εθνικού Ταμείου Οικονομίας σαν εκτίμηση για τις άοκνες, μα και υπεράνθρωπες προσπάθειές σας να διατηρήσετε και εμπεδώσετε την τιμή και αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, που τόσο βάναυσα καταπολεμείται από τους ισχυρούς “εταίρους” μας, τρομάρα τους. Η χειρονομία μου αυτή ας θεωρηθεί ότι είναι εκπλήρωση μέρους της ιδεολογικής μου ταυτότητας έναντι της διεθνιστικής μου θέσης. Κράτα ψηλά, σύντροφε Αλέξη, το λάβαρο της τιμής και της αξιοπρέπειας».

Η «Εφημερίδα Συντακτών» βρήκε τηλεφωνικά χθες τον 88χρονο γέροντα στη Λεμεσό και συνομίλησε μαζί του: «Είναι το πιο μικρό πράγμα που μπορούσα να προσφέρω, το ελάχιστο», λέει και η φωνή του δεν κρύβει την συγκίνηση.

«Μεγάλωσα και έζησα με τις αρχές να ζουν όλοι οι άνθρωποι καλά, ανεξαρτήτως χρώματος, μαύροι, λευκοί, κίτρινοι, όλοι με καλοσύνη και ειρήνη. Είμαι αριστερός, μέλος του ΑΚΕΛ απ’ το 1943. Αυτή είναι η ιδεολογία μου και την υπηρέτησα πιστά όλη μου τη ζωή. Μπορώ να σας πω ότι έζησα πολλά στη ζωή και μου και οι εικόνες που βλέπω τώρα στην Ελλάδα σπαράσσουν την καρδιά μου».

Η συζήτηση όπως γράφει ο δημοσιογράφος της “Εφημερίδας Συντακτών” έρχεται στην υπόλοιπη Αριστερά και ο γέροντας εμφανίζεται αυστηρός ως προς τη στάση του ΚΚΕ στην ψηφοφορία της Βουλής για το δημοψήφισμα.

«Δεν ήθελαν να συνταχθούν με τον Τσίπρα, καλά έκαμαν. Ας ψήφιζαν “παρών” ή ας αποχωρούσαν. Συντάχθηκαν με τη Δεξιά; Πού ακούστηκε αυτό;».

Κλείνει την κουβέντα μας επαναλαμβάνοντας: «Σας είπα, ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω. Συγχαίρω τον Τσίπρα και του ζητάω να κρατήσει το λάβαρο ψηλά».