Ο ύπνος του δικαίου ξυπνά πυρηνικούς εφιάλτες

Η εικόνα γενικής χαλαρότητας στη χώρα προκαλεί τεράστια προβλήματα.

Ένα θέμα, που θα έπρεπε να απασχολεί την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά δυστυχώς, χαμένη στη μετάφραση της οικονομικής κρίσης, δεν το άγγιξε καν, είναι αυτό της ανέγερσης του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκιουγιου, της Τουρκίας.

Εξ αφορμής της έναρξης (Τρίτη 14 Απριλίου) της ανέγερσης της πρώτης από τις τέσσερις μονάδες πυρηνικών αντιδραστήρων, δυναμικότητας 1.200 MW έκαστη, η πολιτεία καλείται να ενδιαφερθεί άμεσα για το θέμα.

Η Τουρκία έχει εισέλθει στην διαδικασία υλοποίησης του πυρηνικού της προγράμματος και η Κύπρος…κοιμάται τον ύπνο του δικαίου!

Το πυρηνικό εργοστάσιο, που κατασκευάζεται στο Άκκιουγιου, βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από τις ακτές της Κερύνειας και σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε σε ειδικό τεύχος του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού Energies1, αναφέρεται πως η γεωγραφική εγγύτητα δίνει στις κυπριακές αρχές το νομικό έρεισμα να έχουν λόγο στην αδειοδότηση λειτουργίας του, καθώς η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας.

Άκουσον άκουσον…!!! Ενδεχόμενο σοβαρό ατύχημα στο Ακκιουγιού, αντίστοιχο με αυτό της Φουκουσίμα, θα απαιτούσε ίσως και εκκένωση της Κύπρου, καθότι βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας.

Τυχόν τοποθέτηση του θέματος σε πολιτική βάση θα ήταν ακόμα ένα λάθος.

Με βάση την καθαρά επιστημονική επιχειρηματολογία, γενικά αποδεκτή από την διεθνή κοινότητα, η Κύπρος είναι άμεσα ενδιαφερόμενη και αυτό της δίνει νομικά ερείσματα.

Είναι ευθύνη της πολιτείας να τα αναζητήσει και να τα αναδείξει, ώστε να υπάρξει άμεση και έγκυρη πληροφόρηση γι’ αυτές τις εγκαταστάσεις, που θέτουν τη χώρα προ του κινδύνου.

Φήμη