Ο φόβος της λύσης και το χτίσιμο εμπιστοσύνης

Ζούμε σε μια περίεργη εποχή. Σε λίγο μπορεί οι Ελληνοκύπριοι να χρειαστεί να συμβιώνουν με το σύνοικο στοιχείο.

Θα τεθούν διλήμματα και ερωτήματα. Πολύ πιθανό να γίνουν και υποδείξεις μισαλλοδοξίας όπως: ”Αν οι Ελληνοκύπριοι σέβονται και τιμούν την ιστορία και την εθνική τους καταγωγή δεν μπορούν να τα βρουν με τους Τουρκοκυπρίους”.

Πόσο έτοιμοι είμαστε όλοι ν’ απαντήσουμε σε τέτοιου είδους ερωτήσεις;

Ζούμε σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας, τίποτε δεν είναι δεδομένο στην εργασία, την οικονομία, ακόμα και την επιβίωση του κράτους.

Την ίδια ώρα, διανοίγεται μπροστά μας και το μεγαλύτερο δίλλημα, αυτό της συνένωσης με κάποιους, που πρέπει να εμπιστευτούμε και να μας εμπιστευτούν.

Η απάντηση στο ερώτημα είναι συγκεκριμένη: Αντίδραση με φόβο ή αντίδραση με εμπιστοσύνη.

Αυτοί που θα επιλέξουν το πρώτο είναι αυτοί, που ακόμη και την καλύτερη λύση να τους φέρουν στο πιάτο, θα βρουν τρόπο να δουν το ποτήρι μισοάδειο.

Αυτοί που θα επιλέξουν το δεύτερο θ’ απαντήσουν «ναι» στην εμπιστοσύνη, επιλέγοντας την πλευρά της υγιούς αλλαγής, του ανοίγματος και της συλλογικής ανάπτυξης και όχι της αποξένωσης ή του τεμαχισμού της πατρίδας.

Η εμπιστοσύνη , όμως, συμφωνείται ή χτίζεται;

Ο φόβος, όπως τουλάχιστον πιστεύουν οι επιστήμονες, είναι ένα αρχέγονο συναίσθημα που στη φυσιολογική του μορφή αποσκοπεί στο να προστατέψει και όχι να καθηλώσει, να προειδοποιήσει, να κατακτήσει.

Ένα συναίσθημα, που όπως και κάθε άλλο, ευχάριστο ή δυσάρεστο, έρχεται και φεύγει.

Είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε τους φόβους μας; Οι Τουρκοκύπριοι είναι;

Φόβο δεν νιώθει μόνο αυτός, που δεν έχει αίσθηση του κινδύνου.

Ωστόσο, όταν τα πράγματα ερμηνεύονται από διάφορους πολιτικούς συνεχώς μέσα από το συναίσθημα του φόβου, τότε αυτό συμβάλλει στη δημιουργία μιας κουλτούρας φόβου, είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο.

Σε αντίθεση με τον φόβο, η εμπιστοσύνη είναι απόφαση και όχι συναίσθημα.

Η εμπιστοσύνη χτίζεται και για να χτιστεί σε γερά θεμέλια απαιτείται διαδικασία, όχι συμφωνία με υπογραφή και χειραψία.

Κρατίνος