Ο Τυφώνας Σουντελόρ «σάρωσε» την Ταϊβάν – Τέσσερις νεκροί και δύο εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ηλεκτροδότηση

Ισχυρός τυφώνας έπληξε σήμερα την Ταϊβάν συνοδευόμενος από σφοδρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε δύο εκατομμύρια νοικοκυριά, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης και ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Ο τυφώνας Σουντελόρ πέρασε από τις κομητείες Γιλάν και Χουαλιέν της ανατολικής ακτής της Ταϊβάν νωρίς σήμερα το πρωί.

Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Στην πρωτεύουσα Ταϊπέι, τεράστια κομμάτια λαμαρίνας και μεταλλικές ράβδοι αποκολλήθηκαν από ένα υπό κατασκευή στάδιο και οι δημοτικές αρχές ανέστειλαν ορισμένες από τις υπηρεσίες του μετρό και των λεωφορείων.

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους καθώς ο τυφώνας κινείτο χθες πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και ο στρατός του νησιού έθεσε σε ετοιμότητα δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και χιλιάδες στρατιωτικά οχήματα για να μετάσχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης.

Η ιστοσελίδα κινδύνου Τροπικής Καταιγίδας ανέφερε ότι ο τυφώνας είναι σήμερα κατηγορίας 2 -σε μία κλίμακα 1 ως 5- κι ενδεχομένως να εξασθενήσει σε κατηγορία 1 καθώς θα απομακρύνεται από την Ταϊβάν αργότερα μέσα στη μέρα.

Ο Σουντελούρ ξύπνησε μνήμες από τον τυφώνα Μορακότ το 2009, ο οποίος είχε προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στη νότια Ταϊβάν, το κόστος από τις οποίες ανήλθε σε τρία δισ δολάρια, αφήνοντας πίσω του περίπου 700 νεκρούς ή αγνοούμενους.