Ο Πρόεδρος μισογύνης;

Ανάστατο το κυπριακό λόμπι γυναικών από τη σύνθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), που διόρισε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το λόμπι εκφράζει την απογοήτευσή του και σε ανακοίνωση, που εξέδωσε, υποδεικνύει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι μια κυβέρνηση, η οποία θέλει να χαρακτηρίζεται δημοκρατική και σύγχρονη, πρέπει να διασφαλίζει την ίση εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών σε όλα τα επίπεδα.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται διάφορα στοιχεία, που αποδεικνύουν την αδικία σε βάρος των γυναικών και επισημαίνεται ότι στην ουσία η κίνηση του Προέδρου αντικατοπτρίζει την κυπριακή πραγματικότητα, δηλαδή, ένα κράτος ανδρών, ένα κράτος πατριαρχικό, που μάταια προβάλει τον εαυτό του ως δημοκρατικό και ευρωπαϊκό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την συγκεκριμένη πράξη και ειδικά με τη δήλωσή του ότι «οι πολίτες αναμένουν την αλλαγή του συστήματος που θα προάγει την αξιοκρατία» κινδυνεύει να χαρακτηριστεί μισογύνης.

Είναι συνταγματικό δικαίωμα του ΠτΔ οι διορισμοί, ωστόσο, θα του υποδείξουμε ότι υπάρχουν έξυπνες μορφωμένες και άξιες γυναίκες και αντί από ένα λόμπι υπερηλίκων μπορεί -αν πράγματι εννοεί τα περί προαγωγής της αξιοκρατίας- να επιλέξει και από ένα λόμπι γυναικών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δεχτεί πιο έντονες επιπλήξεις από φεμινιστικούς κύκλους και όχι αδίκως, οι οποίοι αγωνίζονται, για να εμπεδωθεί απ’ όλους ότι η γυναίκα επιβάλλεται να έχει στην κοινωνία και την πολιτική της θέση, που της αξίζει.

Κρατίνος