Ο πολυπολιτισμικός Σωκράτης και ο ρατσισμός χειρίστου είδους

Το κακό δεν είναι να κάνεις ένα λάθος. Το κακό είναι να κάνεις το ίδιο λάθος δύο φορές ή να επιμένεις σ’ αυτό.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος υπέπεσε σε τεράστιο λάθος.

Το λάθος, μάλιστα, γίνεται διπλό διότι ανήκει σε μια κυβέρνηση, της οποίας ο Πρόεδρος προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις του, να εξεύρει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η οποία ασφαλώς περιλαμβάνει συμβίωση Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων, δηλαδή χριστιανών και μουσουλμάνων.

Ο Σωκράτης Χάσικος ανέφερε ότι στο πλαίσιο της προτεινόμενης ποσόστωσης «θα θέλαμε να έχουμε Χριστιανούς πρόσφυγες, καθώς θα ήταν ευκολότερο να αφομοιωθούν στην Κύπρο. Αυτό θα ήταν καλύτερο και για εμάς και για αυτούς για ευνόητους λόγους».

Η δήλωση αυτή έκανε τον γύρο των social media και όχι αδίκως, διότι δεν μπορείς να διαχωρίζεις, ελαφρά την καρδία, τους πρόσφυγες και να αιτείσαι, κύριε Υπουργέ στην έκτακτη σύνοδο της ΕΕ, για την προσφυγική κρίση να φιλοξενήσει η χώρα σου πρόσφυγες, οι οποίοι να είναι κατά προτίμηση Χριστιανοί ορθόδοξοι!

Αργότερα και μετά το σάλο που ξεσήκωσε η δήλωσή του, ο Υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους δημοσιογράφους στο γραφείο του, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ερωτήσεις, για να προβεί σε διευκρινήσεις.

Οι διευκρινήσεις ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν μετανιώνει γι’ αυτά που είπε και δεν θεωρεί ότι έκανε κάποιος λάθος.

Δεν βρέθηκε ένας δημοσιογράφους να του υποδείξει ότι το να καλεί σε δηλώσεις και να μην δέχεται ερωτήσεις συνέβαινε κάποτε στην Κούβα; Τώρα κύριε Χάσικε άλλαξαν τα πράγματα και εκεί.

Δεν βρέθηκε κάποιος να του υποδείξει το λάθος του, κάποιος δικός του βρε αδερφέ, για να τον προστατεύσει;

Κύριε Χάσικε για να πάτε στο σπίτι σας δεν περνάτε από εκκλησίες και τεμένη;

Να σας υπενθυμίσω ότι είστε Υπουργός όχι μιας συνομοταξίας παραφυάδων, αλλά μιας χώρας την οποία, με τις δηλώσεις σας, έχετε εκθέσει ανεπανόρθωτα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτός ο οποίος σας διόρισε στις 12 Φεβρουαρίου του 2013 προεκλογικά, διατυμπάνιζε την «πολυπολιτισμική Κύπρο» που οραματιζόταν, αλλά μαζί σας κύριε Υπουργέ μάλλον θα εξακολουθεί να οραματίζεται για πολλά χρόνια.

Ο Πρόεδρος σας κύριε Χάσικε τασσόταν και τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ μιας «πολυπολιτισμικής Κύπρου» , πιστός στα κελεύσματα της Νέας Παγκόσμιας Τάξης και της Νέας Εποχής.

Δεσμευόταν προεκλογικά ότι θα εφαρμόσει στην περίπτωση εκλογής του «το σεβασμό στην αντίθετη άποψη, στην επιλογή θρησκείας», που όπως ανέφερε, «δεν είναι ξένη με αυτή της πλειοψηφίας» και ότι «δεν θα υπάρχει καμία διάκριση σε βάρος κανενός».

Αυτό που προσπαθούμε να κτίσουμε, έλεγε, είναι μια πολυπολιτισμική Κύπρο, που θα σέβεται τη διαφορετικότητα του πολίτη και της πίστης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σήμερα μάχεται για την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μουσουλμάνων και χριστιανών σε μια ελεύθερη Κύπρο στα πλαίσια μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Που είστε κύριε Χάσικε;

Οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι αιτούντες πολιτικό άσυλο, στη βάση διεθνών συμβάσεων στις οποίες η Κύπρος έχει συμβληθεί, εξομοιώνονται και ταυτίζονται με τις έννοιες «λαθρομετανάστες» ή «παράνομοι μετανάστες»;

Καταλήξαμε κύριε Χάσικε να θεωρείται δεδομένο πως η μεγάλη συγκέντρωση πολιτικών προσφύγων στην Κύπρο αποτελούν ουσιαστική απειλή τόσο για την υλική όσο και για την ηθική μας εξόντωση;

Αυτές τις αρχές θα μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας;

Οι πολιτικοί εκείνοι που δημόσια ισχυρίζονται τα προαναφερθέντα πρέπει να θεωρούνται και ως οι ηθικοί αυτουργοί των όσων συμβαίνουν.

Δηλαδή, ότι υποκινούν το μίσος και τον ρατσισμό.

Που είναι ο ΔΗΣΥ για να βάλει σε τάξη τον Υπουργό του;

Που είναι όλοι εκείνοι που λένε ότι μπορούμε να ζήσουμε με τους Τουρκοκύπριους όταν ο πρώτος Υπουργός ήδη τον λίθο βαλέτω προς τους μουσουλμάνους;

Κύριε Υπουργέ, είτε το θέλετε είτε όχι, η Κύπρος είναι Ευρωπαϊκή, πολυπολιτισμική και εσείς δυστυχώς, εθελοτυφλείτε.

Δεν θέλω να γράψω περισσότερα, διότι θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μου δεν ασπάζεται τις δηλώσεις σας.

Ελπίζω δε, κάποια στιγμή, να καταλάβετε το λάθος σας και η απολογία δεν είναι κακό πράγμα, αντιθέτως στην εποχή μας είναι για τους μεγάλους πολιτικούς άντρες που μπορούν ν’ αναγνωρίζουν τα λάθη τους.

Κρατίνος