Ο ξερατός της κοινωνίας

Αληθινός δείκτης ενός πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης, το μέγεθος των πόλεων ή η αφθονία των συγκομιδών, αλλά το ήθος των ανθρώπων, που ανατρέφει η χώρα.

Και όσο οι αποκαλύψεις, για το φρικιαστικό έγκλημα, που σημειώθηκε στην Ελλάδα, με θύμα τη μικρή Άννυ, κάνουν το γύρο του κόσμου, τόσο η κοινή γνώμη αντιδρά και ζητά δικαίωση για το μικρό αγγελούδι.

Από χθες τα social media έχουν κατακλυστεί από μηνύματα απλού κόσμου, που ζητούν την καταδίκη του πατέρα-κτήνους.

Εμείς θα σταθούμε σε αυτό, που δίκαια, ζητά η κοινή γνώμη. Την επαναφορά της θανατικής ποινής. Τόσο απλά και τόσο ανθρώπινα.

Ωστόσο, επειδή ζούμε στη χώρα, που γέννησε τη δημοκρατία, είναι δεδομένο ότι και ο νομοθέτης να ήθελε, οι ψευτο-υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, θα έκλειναν τους δρόμους, για να μην περάσει κάτι τέτοιο.

Οι πράξεις του δήθεν «πατέρα», που πολύ άστοχα αποκαλείται κτήνος, γιατί είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό, είναι πέραν από κάθε λογική.

Δεν μπορεί να το χωρέσει το ανθρώπινο μυαλό. Ο θεός και η φύση του εμπιστεύτηκαν ότι πιο όμορφο υπάρχει στο κόσμο -ένα αγγελούδι- και αυτός το κατασπάραξε εν μία νυκτί.

Να ρίξω ευθύνες; Που; Στη μάνα που του εμπιστεύτηκε το αγγελούδι της; Στο κοινωνικό σύστημα, που δεν μπορεί να ελέγξει την ανωμαλία, την οποία κουβαλάει ο κάθε γονιός; Που; Στην τοπική κοινωνία που μπορεί να ξέρει, αλλά σιωπά;

Δεν πρέπει και δεν θέλω να το κάνω. Άλλωστε, οι ευθύνες αποδίδονται εκεί που πρέπει από μόνες τους.

Κι αφού η θανατική ποινή δεν μπορεί να επιβληθεί -ούτε σε τέτοιες περιπτώσεις- και αφού δεν μπορεί η κοινωνία των ελεύθερων να το χειριστεί, τότε νομίζω πως μπορεί η κοινωνία των φυλακισμένων.

Τη λύση θα την δώσουν τα «καλά» παιδιά της φυλακής. Αυτοί, που δεν γουστάρουν να έχουν συγκρατούμενό τους, ένα τέρας σαν κι αυτόν.

Μερικές φορές θα ήθελα να ήμουν κανίβαλος, όχι για να κατασπαράξω κάποιον, αλλά για να το ξεράσω…

Για τέτοιους ανθρώπους, που ευτυχώς είναι λίγοι, αισθάνομαι ότι αισθάνομαι και για τον έρπητα!

Φήμη