Ο κορεάτης σύμβουλος του Βαρουφάκη με τα 125.000 ευρώ το μήνα

Ξεκίνησε ως μέλος της ομάδας συμβούλων τού τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σύντομα έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της διαπραγματευτικής ομάδας και σήμερα βρίσκεται στο πλευρό του νυν υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο λόγος για τον Κορεάτη Γκλεν Κιμ.

Αρχικά τον γνωρίσαμε ως «τον σύμβουλο που έκλεψε από τον Σόιμπλε ο Βαρουφάκης», ως τον «άνθρωπο που έστησε τον EFSF ή εισηγήθηκε τη δημιουργία του ESM».

Αρχικά εντάχθηκε στην ομάδα Βαρουφάκη έναντι 125.000 ευρώ το μήνα. Στη συνέχεια τα «βρήκε» με το γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά και έγινε το δεξί του χέρι, με το βασικό σημείο που τους ένωνε να είναι η αγγλική γλώσσα, σύμφωνα με το «Το Βήμα».

Ο Γκλεν, όπως τον προσφωνούν τα κυβερνητικά στελέχη, διαθέτει εμπειρία κυρίως από τη θητεία του (2012-2014) στη μικρομεσαία επενδυτική τράπεζα «Moelis & Company», όπου είχε ασχοληθεί με χρηματοδοτήσεις δημόσιου τομέα. Επίσης είχε εργαστεί γα περισσότερα από 15 χρόνια στη Lehman Brothers, όπου είχε καταπιαστεί με κρατικές χρηματοδοτήσεις.

Ενώ το ελληνικό Δημόσιο έχει καλύψει μέχρι σήμερα τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του, αφού η βάση του είναι στο Λονδίνο, δεν τον έχει πληρώσει μέχρι σήμερα. Ο ίδιος διατείνεται ότι έχει συμφωνήσει με τον Γ. Βαρουφάκη για 125.000 ευρώ το μήνα, ένα αστρονομικό ποσό αν σκεφτεί κανείς ότι ο Γιώργος Χουλιαράκης αμείβεται με 2.500-3.000 το μήνα.

Για να κλείσει το ζήτημα και να αποζημιωθεί ο κορεάτης η κυβέρνηση προχώρησε στις προσλήψεις συμβούλων χωρίς διαγωνισμό και στην επιβολή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία προβλέπεται ότι «μπορεί να ανατίθενται απευθείας έργα με συμβάσεις διάρκειας έως 3 μηνών σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους τέσσερις θεσμούς».

H εικόνα με την οποία παρουσιάστηκε ο κορεάτης δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Δούλεψε για το γερμανικό Δημόσιο, όμως δεν είχε καμία σχέση με τον Σόιμπλε. Ούτε καν με το υπουργείο του, όπου δεν τον ξέρουν. Και δεν είχε καμία σχέση, σύμφωνα με «Το Βήμα», με τον EFMS. Εκεί εργάστηκε από τον Οκτώβριο του 2010 έως το Δεκέμβριο του 2011, όταν ο EFMS είχε στηθεί από τον Ιούνιο του 2010.