Ο Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού απορρίπτει τις προτάσεις για αυτονόμηση νοσηλευτηρίων

Απογοήτευση εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού-ΠΑΣΥΔΥ μετά την έκτακτη συνεδρία του σήμερα, στην οποία συζήτησε το προσχέδιο του Νομοσχεδίου για την αυτονόμηση των νοσοκομείων και διαπίστωσε ότι “αποτελεί μια επανάληψη του προηγούμενου” και “δεν έχουν ληφθεί υπόψη καθόλου οι επισημάνσεις και εισηγήσεις που έγιναν εκ μέρους του Κλάδου” και δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τις προτάσεις.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού υποστηρίζει ότι μέσα από το προτεινόμενο Νομοσχέδιο διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι τα δημόσια νοσοκομεία, μετά την μετατροπή τους σε οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου, θα οδηγηθούν σε μαρασμό και κάποια σε οριστικό κλείσιμο. “Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και καλούμε όλους όσοι θέλουν να διαφυλάξουν την υγεία ως κοινωνικό αγαθό και να μπορεί να παρέχεται απρόσκοπτα σε όλους τους πολίτες, να εμποδίσουν αυτή την προοπτική της προτεινόμενης αυτονόμησης”.

Καλούν δε την κυβέρνηση και κυρίως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τις διάφορες οργανώσεις ασθενών, τους χρήστες των κρατικών νοσοκομείων, τους πολίτες, τα πολιτικά κόμματα και όλους όσοι εργάζονται στα κρατικά νοσηλευτήρια, “να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προστατεύσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και κατ’ επέκταση, τη δημόσια υγεία”.

Με τις προτάσεις που κατατίθενται, προστίθεται, δημιουργούνται υδροκέφαλοι οργανισμοί, με πολλαπλά διοικητικά επίπεδα και υπερκάλυψη αρμοδιοτήτων, παρέχοντας υπερεξουσίες σε συγκεκριμένα πρόσωπα που μετέχουν στις διοικητικές δομές. “Άποψη μας είναι ότι αυτός ο διοικητικός σχεδιασμός γίνεται για να εξυπηρετήσει μόνο πολιτικά συμφέροντα”.

Κορυφαίο κεφάλαιο για αυτούς, αναφέρεται,, αποτελεί η διατήρηση της διοικητικής τους αυτονομίας ως Νοσηλευτές και Μαίες, η οποία υφίσταται από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέσα από τις προτάσεις που κατατίθενται, φαίνεται ότι καταργείται. Ενδεικτικό της θέσης τους, όπως σημειώνεται, είναι η επιμελής παράλειψη της αναφοράς σε «Νοσηλευτική» και «Νοσηλευτές», αλλά και η πλήρης απουσία αναφοράς στη «Μαιευτική» και «Μαίες».

Αντιθέτως, συνεχίζει η ανακοίνωση του Κλάδου, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε τη σημασία του ρόλου της Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, εντάσσοντας τα δύο αυτά επαγγέλματα στα εννέα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα με σχετική Νομοθεσία και ξεχωριστή οδηγία.

“Οι Νοσηλευτές και οι Μαίες ως η μεγαλύτερη, σε αριθμό, ομάδα επαγγελματιών υγείας, που εργάζονται στα Νοσηλευτήρια, αναμέναμε την ανάλογη εκπροσώπηση”. Αντί αυτού, διαπιστώνεται μέσα από το προτεινόμενο Νομοσχέδιο, η πλήρης απαξίωση των Νοσηλευτών και Μαιών, προστίθεται.

“Ως Διοικητικό Συμβούλιο του Κλάδου ΓΝΠ-ΠΑΣΥΔΥ, δεν μπορούμε να δεχθούμε τις προτάσεις ως έχουν”. Έχουν καταγράψει αναλυτικά όλες τις διαφωνίες, εισηγήσεις και απόψεις, και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς της Νοσηλευτικής, τους άλλους κλάδους εργαζομένων στον τομέα της Υγείας, αλλά και την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, θα κωδικοποιήσουν, τεκμηριωμένα τις θέσεις τους και θα τις καταθέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, αναφέρεται.

«Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε, για ακόμα μια φορά, ότι παραγνωρίζεται η θέση και ο ρόλος μας και δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισηγήσεις μας, θα συνέλθουμε εκ νέου και θα αποφασίσουμε τους τρόπους αντίδρασης μας», καταλήγει η ανακοίνωση.