Ο Ηλίας Στεφάνου θα χειρίζεται την υπόθεση του Ρ. Ερωτοκρίτου

Στον ιδιώτη δικηγόρο Ηλία Στεφάνου ανέθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης το χειρισμό της υπόθεσης εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Ο κύριος Στεφάνου, ο οποίος θα εκτελεί καθήκοντα δημόσιου κατήγορου στην υπόθεση, θα υπάγεται στον Γενικό Εισαγγελέα και θα ενεργεί σύμφωνα με την νομική καθοδήγηση του Γραφείου του.

Ο κύριος Κληρίδης ανέφερε επίσης στο ΚΥΠΕ ότι το κατηγορητήριο εναντίον του Ρίκκου Ερωτοκρίτου εξακολουθεί να τυγχάνει μελέτης και όταν ετοιμασθεί θα καταχωρηθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας το οποίο και αναμένεται να παραπέμψει την υπόθεση σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Ρίκκος: «Προστατέψετε τις καταθέσεις μου από Η. Στεφάνου»
Επιστολή προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου με την οποία του ζητά να προστατέψει από τυχόν διαρροές προς την πλευρά του δικηγόρου Ηλία Στεφάνου τις μαρτυρικές του καταθέσεις και το μαρτυρικό υλικό, δίνει στη δημοσιότητα ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου.

«Επειδή έχω πληροφορηθεί από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σήμερα, ότι ως δικηγόρος για την προώθηση της εναντίον μου υπόθεσης, εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, στο Δικαστήριο, διορίστηκε ο ιδιώτης δικηγόρος κ. Ηλίας Στεφάνου, θέλω να επισημάνω την προσοχή σας, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τη δεδομένη εκτίμηση προς το πρόσωπό σας, στο γεγονός ότι η σύζυγος του κ. Ηλία Στεφάνου, εργοδοτείτo μέχρι πρόσφατα και για αρκετό καιρό, ως αστυνομικός στο ΤΑΕ Αρχηγείου, με κατανοητά και ανθρωπίνως φιλικές και συναδελφικές σχέσεις, με τα στελέχη του ΤΑΕ Αρχηγείου, έστω και αν δεν υπηρετεί σήμερα εκεί», αναφέρει.

Όπως γνωρίζετε, προσθέτει, «όλες οι καταθέσεις που δόθηκαν εκ μέρους μου, μαζί με το μαρτυρικό υλικό που έδωσα, τυγχάνουν διαχείρισης και χειρισμού σύμφωνα με δικές σας οδηγίες από το ΤΑΕ Αρχηγείου».

«Παρακαλώ όπως λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη το πιο πάνω δεδομένο και επίσης παρακαλώ, όπως προστατέψετε από τυχόν διαρροές προς την πλευρά του κ. Ηλία Στεφάνου, των μαρτυρικών μου καταθέσεων και του μαρτυρικού υλικού, που όπως γνωρίζετε αφορούν το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ως εν δυνάμει ανακρινόμενο και κατηγορούμενο, μαζί με άλλα πρόσωπα», ζητά από τον Αρχηγό της Αστυνομίας ο κ. Ερωτοκρίτου.

Ποιος είναι ο Ηλίας Στεφάνου
Ο Ηλίας Ανδρέα Στεφάνου είναι απόφοιτος της Νομικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστήμιο του Leicester του Ηνωμένου Βασιλείου, από το οποίο απέκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλο στο «Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικαιοσύνη».

Έχει ασχοληθεί με ποινικές υποθέσεις τόσο ως εισαγγελέας εκπροσωπώντας τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας (2001-2005) αλλά και ως δικηγόρος υπεράσπισης (2000-2001, 2008 μέχρι και σήμερα). Έχει χειριστεί σωρεία σοβαρών υποθέσεων, όπως φόνους εκ προ μελέτης, ανθρωποκτονίες, εγκλήματα σχετικά με ναρκωτικά, κατάχρησης εξουσίας, σεξουαλικά αδικήματα, οικονομικά εγκλήματα και εγκλήματα διαδικτύου.

Έχει υπάρξει Ταμίας του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, πρώην Γραμματέας και μέλος της Διαφάνειας Κύπρου, καθώς και ένας από τους βοηθούς της Ερευνητικής Επιτροπής Πολυβίου, η οποία εξέτασε την έκρηξη στο Μαρί το 2011. Είναι μέλος του European Criminal Bar Association και μέλος της επιτροπής ειδικών του μη Κυβερνητικού Οργανισμού International Fair Trials.

Τα τελευταία χρόνια, είναι επισκέπτης λέκτορας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στην οποία διδάσκει το Δίκαιο της Απόδειξης και το Ποινικό Δίκαιο. Διετέλεσε επίσης, επισκέπτης – Λέκτορας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο οποίο διδάσκει Ποινική Δικαιοσύνη, καθώς και επισκέπτης εισηγητής σε θέματα Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στην Αστυνομική Ακαδημία.

Έχει συγγράψει ένα σημαντικό αριθμό άρθρων με αντικείμενο θέματα Ποινικού Δικαίου και Δικαιοσύνης, Συνταγματικών Δικαιωμάτων υπόπτων, ανακριτικής και δικαίου της Απόδειξης, ενώ είναι ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου “Η επιβολή ποινής στην Κύπρο” (Εκδόσεις Σάκκουλα, 2003).