Αναπόφευκτα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα μίνι ανασχηματισμό, για διορισμό πρώτιστα υπουργού Υγείας. Συγκεκριμένο πρόσωπο θέλει ο Πρόεδρος, διαφορετικό του επιβάλλει το κόμμα του, που αυτοαποκαλείται κυβερνών, μόνο στις επιτυχίες της κυβέρνησης.
Και δεν είναι μόνο το όνομα που θα ηγηθεί πολιτικά του υπουργείου Υγείας, είναι και το πρόσωπο που θα πρέπει να επιλέξει για προϊστάμενο της ΚΥΠ.
Ούτε εκεί έχει καταλήξει και παρόλο που είναι αποκλειστικό του δικαίωμα να αποφασίσει το διορισμό, αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι ευρύτερα αποδεκτό το πρόσωπο, για να μην κατηγορηθεί, που ήδη έγινε δηλαδή προκαταρκτικά από το ΑΚΕΛ, για κομματικοποίηση της ΚΥΠ.
Το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να τα πηγαίνει καλά και με τον υπουργό Δικαιοσύνης διαφορετικά το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο της ΚΥΠ, πάντα σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίες, θα ενταχθεί στις ελληνικές καλένδες, με άλλα τόσα.
Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται την ίδια ώρα το ζήτημα του ανασχηματισμού για τον Πρόεδρο.
Να τον κάνει ευρύτερο; ´Η να περιοριστεί σε μίνι ανασχηματισμό; Λέγονται κι ακούγονται πολλά.
Η αλήθεια είναι πως κάποιοι εκ των υπουργών προβληματίζονται για να υποβάλουν υποψηφιότητα για εξασφάλιση βουλευτικής έδρας.
Εξ’ αυτών είναι οι Χριστόφορος Φωκαΐδης, Χάρης Γεωργιάδης, Ιωνάς Νικολάου, Γιώργος Λακκοτρύπης. Στον τελευταίο έγινε ήδη πρόταση όμως δε φαίνεται να την αποδέχεται, όπως και ο Χάρης Γεωργιάδης ολοένα και απομακρύνεται από την ιδέα .
Χ.Φωκαίδης και Ι.Νικολάου φαίνεται να γλυκαίνονται στην ιδέα και το σκέφτονται. Πως το λένε στο Νίκαρο είναι το θέμα.
Αν όμως γίνει αυτό, το Σεπτέμβριο θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε ο ανασχηματισμός, για να προλάβουν και την προεκλογική εκστρατεία. Από πόρτα σε πόρτα, συγκεντρώσεις, μνημόσυνα και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις προς “άγρα” ψήφων. Έντιμο θα ήταν για όλους να ολοκληρώσουν την υπουργική τους θητεία και να μην φλερτάρουν με όλα τα αξιώματα.
Άρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν για τις προθέσεις τους στον Πρόεδρο, ώστε να κάνει κι αυτός τα κουμάντα του για την υπόλοιπη τριετία. Εκτός από τις βουλευτικές είναι και υπουργοί που δεν είναι αποτελεσματικοί στο έργο τους και δεν αποκλείεται να ανασχηματιστούν έτσι κι αλλιώς.
Οι φωνές διαμαρτυρίας κορυφώνονται από διάφορους υψηλόβαθμους στα υπουργεία, για τους υπουργούς Άμυνας, Συγκοινωνιών και μέχρι πρότινος Υγείας. Εκείνος που έκανε την ευχάριστη έκπληξη είναι ο υπ. Γεωργίας. Ο Νίκος Κουγιάλης αφοσιώθηκε, άντλησε κονδύλια, βοήθησε αγρότες, με τελευταία επιτυχία την ολοκλήρωση επιτέλους του ζητήματος του χαλουμιού.
Σκληρά εργάζονται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υφυπουργός παρά τω προέδρω, οι οποίοι εξελίχθηκαν σε πολύτιμες επιλογές για τον Πρόεδρο.
Άλλος μεγάλος πονοκέφαλος για τον Πρόεδρο, είναι η Διοικήτρια της Κεντρικής τράπεζας, για την οποία το ζήτημα βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία, ώστε να αποδειχθεί στο Ανώτατο το ασυμβίβαστο και η σύγκρουση συμφερόντων και να ληφθεί απόφαση για την απομάκρυνση της.
Το βέβαιο είναι πως οι κατάλληλοι για διορισμό σε οποιοδήποτε αξίωμα, είναι απειροελάχιστοι. Και πλέον ο Πρόεδρος είναι διπλά και τριπλά προσεκτικός, δεδομένων των λανθασμένων επιλογών του παρελθόντος, που τον εξέθεσαν ουκ ολίγες φορές.
Οι μνηστήρες άπειροι, γι αυτό Πρόεδρε κάνε όλες τις εξισώσεις σου, όσο θα βρίσκεσαι στην προεδρική εξοχική κατοικία στο Τροόδος.
Χάρυβδη