Ο δρόμος της Εθνικής Ελλάδος μπάσκετ για το Ρίο !

H ολοκλήρωση του Πανασιατικού κυπέλλου, με την κατάκτηση του τροπαίου από την Κίνα, σχεδόν ολοκλήρωσε το παζλ του προολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 11 Ιουλίου του 2016.

Προκειμένου να συμπληρωθεί το παζλ των 18 απομένει να διευκρινιστεί ποιες τρεις χώρες θα λάβουν τις ισάριθμες wild cards. Πιθανόν θα είναι και αυτές που διοργανώσουν τους τρεις μεμονωμένους ομίλους, εκτός κι αν η FIBA πάρει την απόφαση να δώσει το χρίσμα σε μία από τις χώρες που έχουν ήδη εξασφαλίσει την παρουσία τους.

Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως οι κάρτες ελευθέρας μοιραστούν αυτοδίκαια. Αν δηλαδή η έκτη του Ευρωμπάσκετ Ιταλία, που έθεσε ήδη υποψηφιότητα, φιλοξενήσει κάποιον από τους ομίλους η όγδοη του Ευρωμπάσκετ Λετονία θα λάβει αυτόματα προσκλητήριο να συμμετάσχει στην διαδικασία πρόκρισης.

Μεταξύ φυσικά των φιναλίστ βρίσκεται και η Εθνική ομάδα της Ελλάδας,  χάρη στην 5η θέση που κατέκτησε στη Λιλ.

Με αγωνιστικά κριτήρια την παρουσία τους έχουν εξασφαλίσει:

– Η Γαλλία, η Σερβία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Τσεχία από την Ευρώπη

– Ο Καναδάς, το Μεξικό και το Πουέρτο Ρίκο από την Αμερική

– Η Αγκόλα, η Τυνησία και η Σενεγάλη από την Αφρική

– Οι Φιλιππίνες, το Ιράν και η Ιαπωνία από την Ασία

– Η Νέα Ζηλανδία από την Ωκεανία

Μαζί με τις τρεις που θα λάβουν τις wild cards θα φτιάξουν τρεις ομίλους των έξι και η πρώτη καθενός εξ αυτών θα κερδίσει την πρόκριση για το Ρίο.

Εκεί που ήδη βρίσκονται η Βραζιλία (οικοδέσποινα) οι Ηνωμένες Πολιτείες (παγκόσμιος τίτλος), η Αυστραλία (πρωταθλήτρια Ωκεανίας), η Νιγηρία (πρωταθλήτρια Αφρικής), η Βενεζουέλα και η Αργεντινή (πρωταθλήτρια και δευτεραθλήτρια Αμερικής), η Ισπανία και η Λιθουανία (πρωταθλήτρια και δευτεραθλήτρια Ευρώπης), καθώς και η Κίνα(πρωταθλήτρια Ασίας).