Ο γιος μας, ο Σταμάτης…

Μπήκε στη ζωή μας απρόσκλητος, πάνω που αρχίσαμε να συζητάμε δειλά-δειλά για την αποδοχή της διαφορετικότητας, ένεκα της πρόσφατης Πορείας Υπερηφάνειας και της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης. Ως μορφή τέχνης, ανέβηκε στη σκηνή του ΡΙΚ για να συμμετάσχει στον 22ο Διαγωνισμό Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού και τάραξε τα “λιμνάζοντα νερά” της κοινωνίας.

Ποιος είσαι εσύ Σταμάτη, που θα μιλήσεις για το ρατσισμό και θα κατηγορήσεις την “Αγία” κυπριακή οικογένεια πως αποστρέφει το βλέμμα από τα πραγματικά προβλήματα και επικεντρώνεται στο τι θα πει ο κόσμος;

Ποιος είσαι εσύ που ύψωσες φωνή διαμαρτυρίας για το φαινόμενο των αυτοκτονιών και το καθημερινό δράμα που βιώνουν ανάπηροι, άτομα με ειδικές ανάγκες ή ασθενείς; Δεν άκουσε ποτέ ο Κύπριος μια τέτοια αληθινή ιστορία, δεν συνέβη στο σπίτι του, ούτε στου γείτονα και δεν συζητήθηκε ένα τέτοιο γεγονός στα καφενεία. Λες ψέματα Σταμάτη…

Κάθε φορά που περνάς με το καρότσι σου, βλέμματα οίκτου σε αγκαλιάζουν. Κάθε φορά που βγαίνεις βόλτα με τη μαρτυρική σου μάνα, ψιθυρίζουμε στο διπλανό μας “Τι κρίμα” και παρακαλούμε μέσα μας, να μην συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο στο δικό μας παιδί.

Κάθε φορά που διοργανώνεις εράνους, εκδηλώσεις, ραδιομαραθώνιους, τηλεμαραθώνιους, δεν αρνηθήκαμε ποτέ να συνεισφέρουμε από το περίσσευμα ή το υστέρημα μας και δεν είπαμε ποτέ όχι στο να βάλουμε τα πιο λαμπερά μας ρούχα για το γκαλά-δείπνο, στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Μην είσαι πια και αχάριστος!

Τις τελευταίες μέρες, ο Σταματής του τραγουδιού, χλευάστηκε, λοιδορήθηκε, άκουσε ειρωνικά και κακεντρεχή σχόλια και δέχτηκε χτυπήματα κάτω από τη μέση. Τίποτα ασυνήθιστο ή διαφορετικό δηλαδή. Ανταπέδωσε όμως, με ένα δυνατό χαστούκι στο μάγουλο του καθενός μας και έφτυσε στα μούτρα της νεοσυντηρητικής κοινωνίας που τον έταξαν να ζει.

Είναι το δικό μου και το δικό σου παιδί, που το ρίχνουμε στον Καιάδα της αποξένωσης και της αφάνειας, γιατί έλαχε να μην πληροί τα κριτήρια της αρτιμέλειας ή γιατί δεν έχουμε το χρόνο να ακούσουμε τη σιωπηλή κραυγή, για όσα το απασχολούν και το προβληματίζουν.

Κοιτά Σταμάτη, ζεις στο 2015 μα οι άνθρωποι δεν ξεπέρασαν ακόμα το Μεσαίωνα και αν χρειαστεί, θα πέσεις στην Πυρά.

Γνωστικός