Ο «αυτοκέφαλος» και τα μυστικά του

Αρκετοί από μας, μπορεί να μην γνωρίζουμε τους άσσους, που κρύβει στα άμφιά του ο προκαθήμενος της εκκλησίας της Κύπρου.

Ο Μακαριότατος, λοιπόν, που όταν ανέλαβε το θρόνο υποσχέθηκε ότι σε πέντε χρόνια θα τον εγκαταλείψει, έχει αποκτήσει δικαιώματα σύγχρονου ιεροτύραννου, που μπορεί να αφορίζει στη βάση των προνομίων που παραχώρησε στην εκκλησία της Κύπρου, ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ζήνων κάπου στο 480 μ.Χ.

Ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, λοιπόν, στην προκειμένη περίπτωση Χρυσόστομος Β’, κατέχει στην ουσία τρία αυτοκρατορικά προνόμια: Να υπογράφει δια κινναβάρεως (κόκκινο μελάνι), να φέρει πορφυρούν μανδύα κατά τις ακολουθίες και να κρατεί αυτοκρατορικό σκήπτρο, αντί της ποιμαντορικής ράβδου.

Τα προνόμια αυτά δόθηκαν, ως αντάλλαγμα της προσφοράς του τότε Αρχιεπισκόπου Κύπρου Ανθέμιου στον Αυτοκράτορα, για το αντίγραφο του Ευαγγελίου του Ματθαίου, που βρέθηκε πάνω στο στήθος του Λειψάνου του Απόστολου Βαρνάβα, το οποίο όπως έλεγε ο τότε Αρχιεπίσκοπος, το ανακάλυψε κατόπιν οράματος.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνά ουδείς ότι η εκκλησία της Κύπρου είναι αυτοκέφαλη και για τις πράξεις της δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Αγαπητέ “υπεραμαρτωλέ” κύριε Πιτσιλλίδη, εσύ που θ’ αποταθείς στο εφετείο και θα φτάσεις μέχρι και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, γνωρίζεις τι σημαίνει αυτοκέφαλο;

Γνωρίζεις ποιοι «αυτοκεφαλίζουν» στην εκκλησία της Κύπρου;

Γνωρίζεις ότι αμαρτία εξομολογουμένη ου έστι αμαρτία;

Ξέχασε τι έγινε. Εδώ πρόκειται για αυτοκέφαλο… Μην κρατάς λοιπόν κακία σε κανέναν, αυτό διδάσκει η πίστη μας και να γυρίσεις και το άλλο μάγουλο αν χρειαστεί!

Κρατίνος