Ο άνθρωπος που θέλει να ελέγχει τον καιρό με… λέιζερ! (video)

Από την κοπή διαμαντιών, τη διατήρηση απειλούμενων αξιοθέατων, την κατασκευή τρομακτικών όπλων και την μετατροπή των ματιών από καφέ σε μπλε, δεν υπάρχει τέλος στον κατάλογο ικανοτήτων των λέιζερ. Πρόσφατα προστέθηκε μια ακόμα πιο εντυπωσιακή καθώς το λέιζερ πλέον θα μπορεί να ελέγχει και τις… καιρικές συνθήκες!

Ο Ελβετός φυσικός, Jean-Pierre Wolf, προσπαθεί να προσθέσει μία ακόμα χρήση του λέιζερ στην ατελείωτη λίστα των χρήσεων του, ίσως την πλέον εντυπωσιακή, αφού όπως λέει οι έρευνες του επικεντρώνονται στο πως θα μπορούμε να ελέγχουμε τις καιρικές συνθήκες με ακτίνες λέιζερ!

 

Ο έλεγχος των καιρικών φαινομένων δεν είναι κάτι καινούριο, αφού ήδη υπάρχει τρόπος να προκαλείται βροχόπτωση τεχνητά, μέσω μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως cloud seeding (φύτεμα σύννεφων) και χρησιμοποιήθηκε στην Κίνα το 2008, προκειμένου να μην βρέξει την ημέρα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων εκείνης της χρονιάς.

Κατά το cloud seeding, εκτοξεύονται δοχεία (και άλλα χημικά) που περιέχουν ατμό νερού προς την ατμόσφαιρα, αδειάζουν το περιεχόμενο τους και δημιουργούν τεχνητά σύννεφα, τα οποία προσελκύουν και ενώνονται με φυσικά σύννεφα και έτσι προκαλείται βροχόπτωση, που κατά κάποιο τρόπο «αδειάζει» τον ουρανό από μελλοντικές βροχές.

Ωστόσο, όπως λέει ο Wolf, η επιτυχία του cloud seeding είναι αμφισβητούμενη ενώ δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον, αφού εξαπολύονται στην ατμόσφαιρα επικίνδυνα χημικά αέρια. Αντιθέτως, το laser seeding (η δημιουργία σύννεφων με την χρήση λέιζερ) δεν θα είναι επιβλαβές για την ατμόσφαιρα και επιπλέον θα μας δίνει την δυνατότητα να δημιουργούμε κεραυνούς, που θα μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε για την παραγωγή ηλεκτρισμού.