“Οφθαλμόν αντί οφθαλμού” στη Κυπριακή αστυνομία; Να δώσει ολόκληρο το βίντεο η αστυνομία

Σοκ και αποτροπιασμό έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη οι απίστευτες σκηνές βίας, που εκτυλίσσονται στο δεκάλεπτο βίντεο, όπου αστυνομικός, παρουσία συναδέλφου του, κτυπά ανελέητα για αρκετά λεπτά με ρόπαλο έναν 26χρονο Ελληνοκύπριο κρατούμενο, μέσα στον Αστυνομικό Σταθμό Πόλης Χρυσοχούς. Γιατί δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι σκηνές όπου τραυματίζονται οι αστυνομικοί; Ναρκομανής και επικίνδυνος ο κατάδικος, αλλά “οφθαλμό αντί οφθαλμού” ο νόμος που επιβάλλει πλέον η αστυνομία;

Των σκηνών που είδαν το φως της δημοσιότητας, είχε προηγηθεί σύμφωνα με την αστυνομία (αστυνομικό δελτίο 1 -11 Φεβρουαρίου 2014), πάλη με αστυνομικούς με τον 26χρονο να τραυματίζει αστυνομικό με σουγιά σε διάφορα μέρη του σώματός του και άλλον με κλωτσιές, στέλλοντας και τους δύο στο νοσοκομείο.   Σκηνές που εκτυλίχθηκαν εντός του αστυνομικού σταθμού Πόλης Χρυσοχούς άρα λογικά θα πρέπει να έχουν καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που υπάρχει εκεί.

Μάλιστα τότε είχε τεθεί  θέμα –  πως κατάφερε ο 26χρονος να περάσει το μαχαίρι στον αστυνομικό σταθμό, ιδιαίτερα όταν στη διάρκεια της σύλληψης του από τα μέλη της ΥΚΑΝ ήταν αντιδραστικός με αποτέλεσμα  να τραυματίσει δύο από αυτούς.  Θέμα το οποίο σχολίασε σε δηλώσεις του τότε ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Πάφου Νίκος Τσαππής λέγοντας πως “οι συνθήκες για το χρόνο της έρευνας του 26χρονου θα εξεταστούν από την Αστυνομία”. (ΚΥΠΕ – Είδηση 11/2/2014 – 17.35 Μ.Μ). Άρα το περιστατικό ήταν εις γνώση της ηγεσίας της αστυνομίας, όπως και τα όσα εκτυλίχθηκαν στα αστυνομικά κρατητήρια, η οποία όμως τήρησε σιγή ιχθύος.

Σίγουρα, είναι καταδικαστέα η επίθεση που δέχθηκαν οι αστυνομικοί και κατακριτέος ο τραυματισμός τους, ώστε ένας εκ των οποίων να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και να ταλαιπωρηθεί επειδή έκανε τη δουλειά του.  Ασυζητητί.  ΩΣΤΟΣΟ, η μετέπειτα συμπεριφορά των συναδέλφων τους  μηδένισε τα πάντα. Και αυτό διότι  δεν σεβάστηκαν τη στολή που φορούσαν, δεν σεβάστηκαν το έργο χιλιάδων τίμιων και σωστών αστυνομικών που καθημερινά παλεύουν για την προστασία του κοινού, δεν σεβάστηκαν τη δικαιοσύνη και το χειρότερο έπεσαν στο επίπεδο  ενός εγκληματία, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 22 μηνών, την οποία ενδεχομένως να μην εκτίσει λόγω των εξελίξεων. Με το που έκαναν νόμο το “οφθαλμό αντί οφθαλμού” οι αστυνομικοί αυτοί, μετέτρεψαν τον 26χρονο από θύτη σε θύμα και του έδωσαν ενδεχομένως το δικαίωμα  να απαιτήσει αποζημιώσεις από το Κράτος, το οποίο ο φορολογούμενος πολίτης θα έχει καταβάλει προηγουμένως.

Κατακριτέος όμως είναι και ο τρόπος που η Ηγεσία της Αστυνομίας χειρίστηκε το όλο θέμα, σφυρίζοντας αδιάφορα όχι μόνο στο χρόνο που πέρασε, αφήνοντας στο πόστο τους, τους εν λόγω αστυνομικούς – εν αναμονή της έρευνας – σε αντίθεση με άλλα, όχι τόσο σοβαρά περιστατικά, όπου αστυνομικοί τίθενται άμεσα σε διαθεσιμότητα, αλλά και από την ώρα που ο δικηγόρος υπεράσπισης του νεαρού, ανάρτησε το εν λόγω βίντεο στο διαδίκτυο την περασμένη Τρίτη.  Η ηγεσία της αστυνομίας αντέδρασε μια μέρα μετά, χθες μετά τις οκτώ το βράδυ, ενώ γνώριζε από το νωρίς το απόγευμα, ότι το εν λόγω βίντεο θα παρουσιαζόταν σε ΜΜΕ. Και το γνώριζε αυτό διότι είχε ζητηθεί και η δική της θέση για τα όσα καταγράφονταν στο εν λόγω βίντεο της ντροπής.

Μαρία Κωνσταντίνου