Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση-Οι δηλώσεις των νέων υπουργών

Ανέλαβε και επισήμως καθήκοντα η υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό την Βασιλική Θάνου, μετά την ορκωμοσία που πραγματοποιήθηκε στις 13.00 στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο νέο, 24μελές κυβερνητικό σχήμα, οι γυναίκες είναι τέσσερις, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού που παρέλαβε χθες καθήκοντα από τον Αλέξη Τσίπρα. Τα φλάς τράβηξε η αναπληρώτρια υπουργός Α. Πρωτοψάλτη.

Η τελετή της ορκωμοσίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Τα μέλη ορκίστηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και της πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου.

Πολιτικό όρκο έδωσαν η υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Μουζάλας.

Οι νέοι υπουργοί υπέγραψαν τα πρωτοκόλλα ορκωμοσίας και στη συνέχεια έβγαλαν την καθιερωμένη φωτογραφία. Στις 14:30 έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Κατόπιν θα ακολουθήσουν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία.

kybern

«Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα», ανέφερε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο υπουργός Επικρατείας,Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος.

«Προτεραιότητα είναι η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές και να αποκτήσει εκλεγμένη κυβέρνηση, αυτή είναι η προτεραιότητα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

«Συνεχίζουμε να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό από τον τελευταίο νόμο 4336 σε αυτό συνεχίζουμε και το θεσμικό πλαίσιο που ήδη έχει νομοθετηθεί. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε και στις φορολογικές δηλώσεις και στους φορολογικούς ελέγχους. Δεν σταματάει να εργάζεται το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στον κρίσιμο τομέα των εσόδων, Τρύφων Αλεξιάδης.

«Είναι ένα υπουργείο- φωτιά αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημα δεν είναι να διεκπεραιώσει κανείς υπηρεσιακά αυτή την ιστορία αλλά να δώσει μια συνέχεια στις προσπάθειες των προηγουμένων κυβερνήσεων και να βοηθήσει την επόμενη κυβέρνηση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας και πρόσθεσε:

«Από ό,τι συζήτησα με την κυρία πρωθυπουργό αποτελεί προτεραιότητα. Υπάρχουν διάφορα σχέδια για να γίνουν. Επίσης αποτελεί προτεραιότητα να συνεχίσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική, να προχωρήσουμε την διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας του κ. Παυλόπουλου να γίνει άμεσα μια συνδιάσκεψη Κορυφής, γιατί αν δεν διεθνοποιηθεί το ζήτημα, δεν μπορεί να λυθεί. Είναι ένα ζήτημα που το υφιστάμεθα εμείς, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε εμείς αλλά, όπως καταλαβαίνετε, είναι πανευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα».

Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τα κενά τα σχολεία, τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, τα συγγράμματα, ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων είπε η Φρόσω Κιάου. «Υπάρχει μια πλήρης δρομολόγηση των διαδικασιών ώστε τα σχολεία να μπορέσουν να ξεκινήσουν απρόσκοπτα κατά το δυνατόν. Υπάρχουν πράγματι κενά. Αυτό το ξέρουμε και η απερχόμενη ηγεσία το ξέρει. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να καλυφθούν το γρηγορότερο δυνατό», είπε η κ. Κιάου και ανέφερε ότι τα γνωρίζει, επειδή επί 7 μήνες ήταν άμισθη συνεργάτης του Αριστείδη Μπαλτά.

Ένα από τα πρόσωπα της ημέρας, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού,Α. Πρωτοψάλτη, ζήτησε χρόνο, ενώ στο σχόλιο δημοσιογράφου ότι η δουλειά της μπορεί να γίνει επικοινωνιακό όπλο για την προβολή της χώρας, απάντησε:

«Ούτως ή άλλως μέχρι τώρα μέσα από αυτά τα 40 χρόνια που είμαι σε αυτό που λέγεται ελληνικό τραγούδι, ελληνικός πολιτισμός και ελληνική γλώσσα που πιστεύω ότι είναι το ωραιότερο άνθος του πολιτισμού μας, μεταφέρω την ψυχή, την αγάπη, την αισιοδοξία τον πολιτισμό και όλα όσα κρίνει ο ελληνικός λαός».

«Μπορεί να είστε περισσότερο από 23 ημέρες υπουργός», σχολίασε δημοσιογράφος.

«Θα τα πούμε», περιορίστηκε να απαντήσει η κ. Πρωτοψάλτη και απομακρύνθηκε από τους δημοσιογράφους.

«Αυτό που μπορούμε τουλάχιστον να κάνουμε είναι να επισημάνουμε σε στενή συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες ποια είναι τα προβλήματα που έχουν εκεί ώστε ο επόμενος υπουργός να ασχοληθεί και να τα λύσει», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα και πρόσθεσε:

«Αυτά σε επίπεδο υπηρεσιακό. Αλλά σε επίπεδο συμβολικό νομίζω ότι ο ρόλος ο δικός μου είναι να τονίσουμε πόσο σημαντικό πράγμα είναι ο πολιτισμός ακόμη και σε μια χώρα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση».

Πηγή: ΚΥΠΕ