Οριστική κατάληξη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΗΚ – Διαβουλεύσεις τις επόμενες μέρες

Μας χώριζαν αρκετά τις προηγούμενες εβδομάδες, τώρα έχουν μείνει πάρα πολύ λίγα και τις επόμενες μερικές μέρες θα διαβουλευθούμε με την ΑΗΚ για να κλείσει οριστικά το θέμα, ώστε να μπορέσουμε να δημοσιεύσουμε τα αναθεωρημένα έγγραφα του διαγωνισμού για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο Υπουργός προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπορίου, η οποία εξέτασε τις προτάσεις της Κυβέρνησης για τα ζητήματα της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός, οι βασικές ενστάσεις πριν από μερικές εβδομάδες ήταν “να μην είναι η μελέτη καθοδηγούμενη σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα”.

 Το αντικείμενο της μελέτης, είπε, δεν τέθηκε υπό αμφισβήτηση, απλά ήταν το θέμα ποιες επιλογές θα έπρεπε να εξετάσει αυτή η μελέτη, ουσιαστικά ποιοι όροι εντολής θα αναφέρονται μέσα.

“Με τη στενή εργασία και εκπροσώπων της ΑΗΚ φτάσαμε σε ένα ισορροπημένο κείμενο που θα μας δώσει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουμε ως Κυβέρνηση”, δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός είπε ότι την περασμένη εβδομάδα είχε δοθεί παράταση στη διαδικασία μέχρι 29 Μαΐου, εξήγησε όμως ότι θα πρέπει να δημοσιευθούν οι όροι της μελέτης τουλάχιστο 20 μέρες νωρίτερα από αυτή προθεσμία.

Μίλησε για πολύ εποικοδομητική συζήτηση αναφορικά τη μελέτη που θέλει το Υπουργείο να διεξαγάγει για την ΑΗΚ, λέγοντας ότι “έχουμε φτάσει σε ένα καλό σημείο”.

“Έχουμε δουλέψει τις προηγούμενες εβδομάδες με τους εκπροσώπους της ΑΗΚ για να διαμορφώσουμε το κείμενο, το οποίο να αποτυπώνει τα σημεία εκείνα τα οποία θέλουμε να εξετάσουμε στη διαδικασία των προσφορών για τη μελέτη”, ανέφερε.

Ευχαρίστησε τέλος τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου και τα μέλη της, την ΑΗΚ που συμμετείχε στη διαμόρφωση αυτών των όρων και τις συντεχνίες για την κατανόηση που έχουν επιδείξει στη διάρκεια της διαδικασίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν δύο επιλογές, ή να δώσουν τα χέρια ή να ανταλλάξουν γροθιές, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι πριν ένα μήνα υπήρξαν διαφορές μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών και ότι μέσα από το διάλογο, την καλή θέληση όλων, του Υπουργείου, του Υπουργού, της ΑΗΚ και των εργαζομένων “οι θέσεις έχουν πλησιάσει πάρα πολύ”.

“Αυτή τη στιγμή έχει συμφωνήσει η ΑΗΚ με Υπουργείο για τους όρους της μελέτης, όλες οι πλευρές είναι πολύ κοντά η μια στην άλλη, και οι συντεχνίες και το Υπουργείο και η ΑΗΚ. Είναι τόσο κοντά και έχουν δύο επιλογές, ή να δώσουν τα χέρια και να πορευθούν από κοινού ή να ανταλλάξουν γροθιές. Εμείς από πλευράς μας ότι μπορούσαμε να κάνουμε το έχουμε κάνει”, είπε ο κ. Ζαχαρίου.

Ο Χρήστος Μέσης του ΑΚΕΛ είπε ότι παρά τη βελτιωμένη πρόταση, το κόμμα του έχει εντοπίσει και υποδείξει τέσσερα σημεία, με το πρώτο να αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Φωτογραφίζει, είπε, ότι αυτό θα είναι η ιδιωτικοποίηση και αυτό σε συνδυασμό και με το χθεσινό νομοσχέδιο για δημόσιους κρατικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις και τις υπερεξουσίες στο ΥΠΟΙΚ.

Το δεύτερο σημείο, με βάση τα λεγόμενα του κ. Μέση, είναι ότι η μελέτη δεν ασχολείται με τους εργαζόμενους και το τρίτο είναι αυτό που αφορά την εθνική ασφάλεια.

“Εκεί έχουμε εντοπίσει σοβαρή παράλειψη, η ΕΦ δεν είναι ο στρατός των ΗΠΑ που έχει δυνατότητες να είναι αυτόνομος, το κόστος από μια τέτοια ενέργεια θα έπρεπε να περιληφθεί στη μελέτη”, σημείωσε.

Το τέταρτο σημείο, είπε ο κ. Μέσης, είναι το θέμα από ποιους είναι δυνατό να αγοραστεί η ΑΗΚ σε ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση, υποδεικνύοντας την περίπτωση να υπάρξει πρόθεση και δυνατότητα αγοράς από εχθρικά συμφέροντα.