Ομολόγησε ο “δήμιος” της Γαλλίας – γιατί φοβούνται και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες

O Γιασίν Σαλχί, ο άνδρας που φέρεται να διέπραξε μία τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία, ομολόγησε τη δολοφονία του άνδρα που βρέθηκε αποκεφαλισμένος και αναμένεται να μεταφερθεί την Κυριακή στην έδρα της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας κοντά στο Παρίσι όπου θα συνεχιστεί η ανάκριση του.

Η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με «μία πολύ υψηλή τρομοκρατική απειλή» που θα πρέπει να καταπολεμήσει «σε μακροπρόθεσμη βάση» προειδοποίησε την Κυριακή ο Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς που έκανε λόγο για έναν «πολιτισμικό πόλεμο» που έχουν εξαπολύσει οι τζιχαντιστές εναντίον «των παγκόσμιων ανθρωπιστικών αξιών».

«Η μάχη αυτή θα είναι μακρά» και «δε μπορούμε να απαιτήσουμε αμέσως να υπάρξουν αποτελέσματα» υπογράμμισε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της πολιτικής εκπομπής “Grand Rendez-vous” στο δίκτυο Europe1-iTele-LeMonde όπου επισήμανε ότι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν τεθεί σε ισχύ από την κυβέρνησή του ισοδυναμούν με το «υψηλότερο επίπεδο απειλής».

Στη Λυών, όπου κρατείτο προτού μεταφερθεί στο Παρίσι, ο ύποπτος Σαλχί άρχισε χθες το βράδυ «να δίνει εξηγήσεις για το πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα» προτού ομολογήσει τη δολοφονία του εργοδότη του, Ερβέ Κορναρά, 54 ετών, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις έρευνες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο δράστης έστειλε μία μακάβρια φωτογραφία- σέλφι με το κεφάλι του θύματος σε τηλέφωνο που εντοπίστηκε στον Καναδά, τα στοιχεία ωστόσο του παραλήπτη δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Ο Καναδάς συνεργάζεται με τις γαλλικές αρχές προκειμένου να εντοπιστεί ο παραλήπτης της φωτογραφίας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας στην Οτάβα.

Την ίδια ώρα οι Γάλλοι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια σύνδεση του Σαλχί με τη Συρία. Αυτήν τη στιγμή, 473 άνθρωποι έχουν φύγει από τη Γαλλία και βρίσκονται στις περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές σε Ιράκ και Συρία.

Το 85% των Γάλλων θεωρεί ότι η τρομοκρατική απειλή είναι «αυξημένη» στη Γαλλία ενώ το 14% έχει αντίθετη γνώμη, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Journal du Dimanche.