Η Βουλή, σε σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, την Πέμπτη, θα αποφασίσει αν θα συγκληθεί η Ολομέλεια για να εξετάσει τις δύο αναπομπές και τις 16 αναφορές του προέδρου της Δημοκρατίας για νομοθετήματα, που ψηφίστηκαν στην τελευταία συνεδρία της.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, είπε ότι στην σύσκεψη θα γίνει εκτενής διαβούλευση για τις αναπομπές και τις αναφορές του προέδρου Αναστασιάδη, καθώς εντός δεκαπέντε ημερών θα πρέπει το Σώμα να αποφασίσει αν θα τις υιοθετήσει ή αν θα τις απορρίψει.
Απαντώντας στις πρόσφατες κατηγορίες του προέδρου της Δημοκρατίας, ότι η Βουλή λειτούργησε λαϊκίστικα και αρκετά νομοθετήματα ψηφίστηκαν για την υφαρπαγή ψήφων λόγω βουλευτικών εκλογών, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αυτά είναι απαράδεκτα, από την στιγμή που έχουν κατατεθεί αναφορές ή αναπομπές.
Δεν πρόκειται, είπε, να μπω στην λογική ή σε συζήτηση και να δικαιολογώ τον τρόπο με τον οποίο ψήφισαν βουλευτές ή κόμματα, προσθέτοντας ότι θεσμικά υπάρχει το Σύνταγμα και είναι προνόμιο του προέδρου της Δημοκρατίας να προσφύγει ενώπιον του δικαστηρίου και να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της αναπομπής και της αναφοράς.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επέκρινε κόμματα της αντιπολίτευσης ότι, ενώ γνώριζαν πως αρκετά από τα νομοσχέδια και τις προτάσεις νόμου ήταν αντισυνταγματικά, εντούτοις τα ψήφισαν στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής, για να στείλουν μηνύματα σε άτομα που έχουν προβλήματα.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους κατόχους αξιογράφων.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κύριος Νεοφύτου είπε ότι θα πρέπει να σταλούν θετικά μηνύματα στους πολίτες, ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε την προεκλογική περίοδο και να υποσχόμαστε αυξήσεις και παροχές στους ψηφοφόρους.
Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με τις αναπομπές και τις αναφορές του προέδρου Αναστασιάδη, είπε ότι δεν είναι κάτι πολύ επείγον και μπορούν να παραπεμφθούν στην νέα Βουλή, αφού είναι αδύνατον να εξεταστούν στις τρεις εβδομάδες που παραμένουν μέχρι τις εκλογές.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επανέλαβε παράλληλα την θέση του Δησύ, να μη συζητούνται σημαντικά νομοσχέδια και προτάσεις νόμου τρεις με πέντε μήνες πριν από κάθε εκλογική διαδικασία.