Ομήρου: Η Τουρκία πρέπει να πειστεί να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε σήμερα ότι όσοι επιθυμούν να επικρατήσει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να στραφούν προς την πηγή της ανωμαλίας την Τουρκία και να την πείσουν να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της και να συμφιλιωθεί με την ιδέα της εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα. 
 
Σε ομιλία του στο ετήσιο εθνικό και θρησκευτικό μνημόσυνο των ηρώων της Περιστερωνοπηγής Αμμοχώστου στον Ιερό Ναό Αγίας Θέκλας στο Συνοικισμό Αγίων Αναργύρων στη Λάρνακα, ο κ. Ομήρου είπε ότι μερικές δεκαετίες μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, θα πρέπει «να αγωνιστούμε αταλάντευτα και ανυποχώρητα για τον τερματισμό της κατοχής, την ενότητα του κράτους, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του Κυπριακού λαού, να δώσουμε το μήνυμα ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν θα γονατίσει».

Αφού ανέφερε ότι «η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίηση της» ο Γιαννάκης Ομήρου είπε πως «δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής, σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε. Δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται την ύβρη που συνιστά η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Το μήνυμα μας, συνέχισε «προς τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα, πρέπει να είναι ότι τώρα είναι η ώρα για άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία για εγκατάλειψη της διαχρονικά αδιάλλακτης στάσης της. Αποτελεί καθήκον μας να κινητοποιήσουμε και να συνεγείρουμε όλες μας τις δυνάμεις με πρωτοβουλίες και δράσεις, για να πάρει το μήνυμα η Τουρκία τόσο από τη διεθνή όσο και από την ευρωπαϊκή κοινότητα ότι δεν μπορεί να συνεχίζει την έκνομη συμπεριφορά της στην Κύπρο».

Όσοι επιθυμούν να επικρατήσει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, υπογράμμισε ο Γιαννάκης Ομήρου «πρέπει να στραφούν προς την πηγή της ανωμαλίας που είναι η τουρκική επιθετικότητα. Με την ανοχή που επιδεικνύουν προς την Τουρκία ενισχύουν την εγκληματική της συμπεριφορά, την αδιαλλαξία και την άκρατη αρνητικότητα της» είπε και πρόσθεσε πως πρέπει «να πείσουν την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Κύπρο και να δεχθεί το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».