Ολόκληρος Γιούνκερ, πέντε κουβέντες όλες κι όλες

Είναι να διερωτάται κανείς, πως εκλέγεται κάποιος Πρόεδρος και δη της Ευρωπαϊκής επιτροπής, ενός από τα μεγαλύτερα αξιώματα στο θεσμό της ΕΕ.

Μας είπε μία, μας είπε δύο, πως η Κύπρος είναι οικογένεια του, πως αγαπά με την καρδιά του το νησί μας και πως γιόρταζε στην Κύπρο την επέτειο ενός χρόνου της εκλογής του στην προεδρία της ευρωπαϊκής επιτροπής. Μόνο που η Κύπρος η οικογένεια σου, μια μέρα πριν έρθεις κύριε Γιούνκερ μας, θυμόταν την αποφράδα μέρα του πραξικοπήματος και τιμούσε τη θυσία των ηρώων μιας εισβολής την οποία 41 χρόνια μετά, εσύ πρωταγωνιστείς για να λύσεις, με την επανένωση του νησιού.

Μας είπες δύο και τρεις φορές, ότι είναι μεγάλη ευκαιρία, ότι πρέπει να την αδράξουμε και να εμπιστευθούμε τους Αναστασιάδη και Ακιντζί, επειδή είναι αποφασισμένοι να καταλήξουν σε μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Εμπεδώσαμε την υπόσχεση ότι από την επομένη της λύσης, η ΕΕ θα είναι στο πλευρό μας, ποιο απ’ τα δύο δεν είμαστε σίγουροι, κι ότι θα υπάρχουν χρήματα και τα οφέλη θα είναι πολλά και για Ε/Κ και για Τ/Κ. Αφού υπάρχουν χρήματα γιατί δεν μας δίνετε και τώρα και ασφυκτιούμε στα μέτρα λιτότητας, τους κουρεμένους μισθούς και τους περιορισμούς σε όλα τα μέτωπα;

Αυτός ήταν ο στόχος; Νας μας αφήσετε ταπί και να υποκύψουμε σε μια σερβιρισμένη λύση, προσδοκώντας στα χρήματα που μας υπόσχεστε;

Μας έκανε επίσης εντύπωση η υπερβολική οικειότητα με υπουργούς, επίτροπο Στυλιανίδη, αλλά και τον Ευρωβουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου. Με τη άφιξη του στο Προεδρικό ο ευρωπαίος αξιωματούχος ασπάστηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, τράβηξε χαριτωμένα το Χάρη Γεωργιάδη από τα αυτιά, ενώ αγκαλιάστηκαν με τον Πρόεδρο και πορεύθηκαν στη συνάντηση που είχαν.

Στη Βουλή τον είδαμε να πιάνει από τα μάγουλα τον Ευρωβουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου. Το “φίλε Νίκο” του προέδρου και “ο φίλος μου ο Χρήστος” για το Στυλιανίδη, ήταν στις πέντε κουβέντες του κυρίου Γιούνκερ που έλεγε σε κάθε διάσκεψη που παρέθετε.

Το φίλο Βαν Νούφελ δεν μας είπες κύριε Γιούνκερ μας, τι τον έχουμε. Απεσταλμένο της ΕΕ μας είπες ότι τον διόρισες και ότι θα είναι καθημερινό το ενδιαφέρον σου για τις συνομιλίες.

Ακόμη και για την Ελλάδα το μόνο που είχες να πεις είναι πως παρακολουθούσες, αλλά το μόνο που καταλάβαινες ήταν το όνομα σου που έλεγαν κάποιοι.

Τόση χαρά κύριε Γιούνκερ μας….μας ξενίζει. Έφυγες και άφησες όλους να διερωτούνται αν αυτά μόνο ήξερες να πεις, ή αν αυτά μόνο ήθελες να πεις, κάνοντας μας πλύση εγκεφάλου.

Συμφωνούμε ότι οι επόμενες γενιές δε φταίνε να φορτωθούν λάθη του παρελθόντος, όμως διαφωνούμε στο να διαγράψουμε την ιστορία μας και τα γεγονότα και να κάνουμε μόνο συμβιβασμούς.

Την επόμενη φορά που θα ξανάρθεις κύριε Γιούνκερ μας, ας είσαι καλύτερα διαβασμένος και για τις επετείους του νησιού που εσύ θέλεις να επανενώσεις. Διότι εμείς ακόμη κηδεύουμε αγνοούμενους εκείνης της τραγωδίας πριν 41 χρόνια, και εσείς σπεύδετε να την σφραγίστε με μια προαποφασισμένη λύση.

Θέλουμε την επανένωση, όμως να μας πείσετε για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας.

 Χάρυβδη