Ολοταχώς για ευρώ στα κατεχόμενα – Τι δήλωσε ο Ακκιντζί

Τεχνικές εργασίες ξεκίνησαν στα κατεχόμενα ώστε να αρχίσει η διαδικασία μετάβασης από την τουρκική λίρα στο ευρώ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είπε ότι χθες στη συνάντηση των ηγετών συμφώνησαν την ίδρυση επιτροπής για τις εργασίες οικονομικής εναρμόνισης, ενώ ειδικοί θα έρθουν και από την ΕΕ για τις εργασίες αυτές.

Σε δηλώσεις του στο ΝΤV ο κ. Ακιντζί είπε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση συμφώνησαν να ιδρυθεί μια επιτροπή για τις εργασίες οικονομικής εναρμόνισης και στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για μετάβαση στο ευρώ το συντομότερο έπειτα από την άφιξη των ειδικών από την ΕΕ.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η μετάβαση στο ευρώ, η τελωνειακή ένωση και οι άλλες διεργασίες εναρμόνισης δεν είναι εργασίες που μπορούν να αφεθούν για μετά από ένα δημοψήφισμα στο οποίο ο κόσμος θα ψηφίσει θετικά, το “ναι”. “Αυτή είναι μια διαδικασία και σε πρώτο στάδιο θα συσταθεί η μετάβαση στο ευρώ και η τελωνειακή ένωση. Στη συνέχεια θα έρθει στην ημερήσια διάταξη η προσαρμογή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα θέματα υγείας, περιβάλλοντος και σε άλλα”, ανέφερε.

Όπως είπε στο θέμα της μετάβασης από την τουρκική λίρα στο ευρώ θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες και με την Τουρκία, προσθέτοντας ακόμη ότι στόχος είναι να καταργηθεί ο κανονισμός για την “πράσινη γραμμή”.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι και στις επαφές τους στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη συζητήθηκε το θέμα της μετάβασης στο ευρώ και η τελωνειακή ένωση και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έδωσαν υπόσχεση για επιτάχυνση ενώ χθες στη συνάντηση των ηγετών συμφώνησαν την ίδρυση ad hoc επιτροπής.

Πηγή: ΚΥΠΕ