Ολοκληρώθηκε το Eurogroup: Προς συμφωνία τις επόμενες ημέρες

Με το Eurogroup να ολοκληρώνεται από λεπτό σε λεπτό, οι υπουργοί οικονομικών εξέτασαν την ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό των εφεδρικών μέτρων που ζητά το ΔΝΤ για να δώσει τη συγκατάθεση του στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που παρουσίασε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών βασιζόταν σε δύο άξονες. Αρχικά την μη εξαίρεση των βασικών δαπανών του κράτους, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, μειώνοντας καθολικά τις δαπάνες του κράτους έτσι ώστε να καλυφθούν τυχόν αποκλίσεις από τους και προστατεύοντας κάποιες επιλεγμένες κοινωνικού τύπου κρατικές δαπάνες.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μηχανισμού. Οι αποκλίσεις θα κρίνονται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του προηγούμενου έτους που θα εξετάζονται από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η πρόταση της Ελληνικής πλευράς προβλέπει την σύνταξη από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κάθε 30 Απριλίου, μιας έκθεσης πρόοδου της Ελληνικής οικονομίας και θα αναφέρονται τυχόν παρατυπίες έτσι ώστε να ενεργοποιείται ο μηχανισμός. Στο πλαίσιο αυτό η έκθεση θα εξετάζεται από την Ελληνική Βουλή και τους Ευρωπαικούς Θεσμούς.

Σε δύο μηνύματα που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις υποστηρίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου και του μηχανισμού εφεδρικών μέτρων. Ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι θα συζητηθούν όλα τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μετά την αναφορά που θα γίνει από το Euroworking Group στις 24 Μαΐου.

Σε δηλώσεις του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως το πρώτο βήμα είναι να ολοκληρώσουμε την συμφωνία για να ανοίξει ο δρόμος για εκταμίευση της δόσης.

Θα συζητηθούν μέτρα βέβαια για το ελληνικό χρέος βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.Το Euro Working Group θα μεταφέρει την αναφορά του στο Eurogroup της 24ης Μαϊου. Εκεί θα ξανασυναντηθούμε και συζητήσουμε όλα τα θέμα, είπε.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε παρεμβαίντας πως η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι θεμελιώδης για να υλοποιηθεί η συμφωνία του καλοκαιριού με τον Ρέγκλινγκ να δηλώνει πως «κάναμε καλή πρόοδο σήμερα».
Παράλληλα συμπλήρωσε πως «το Eurogroup έκανε σήμερα την πρώτη συζήτηση για πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους»
Με τα μέτρα του 2012 υπολογίζουμε πως εξοικονομούνται 8 δισ ευρώ ετησίως για το χρέος.
Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε επιπρόσθετα μέτρα για να ελαφρύνουμε το ελληνικό χρέος βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέχεια διευκρίνισε πως το ελληνικό χρέος αποτελείται από διαφορετικά είδη ομολόγων με διαφορετικούς βαθμούς ωρίμανσης
Ακριβώς γι’ αυτό θα κοιτάξουμε τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε
Στο τέλος του προγράμματος (εννοεί το 2018) θα αναλάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Σε κάθε περίπτωση -είπε- αν θυμάμα., αν θυμάμαι καλά