Οκτώ συλλήψεις στην Ιταλία για τη ναυτική τραγωδία ανοικτά της Λιβύης

Οκτώ φερόμενοι ως διακινητές ανθρώπων, οι οποίοι πιστεύεται ότι ανάγκασαν μετανάστες να παραμείνουν στο αμπάρι ενός αλιευτικού στη Μεσόγειο, την ώρα που 49 εξ αυτών υφίσταντο ασφυξία από τις αναθυμιάσεις της μηχανής του πλεούμενου, συνελήφθησαν και ετοιμάζεται σε βάρος τους δικογραφία για ανθρωποκτονία, ανακοίνωσε η ιταλική αστυνομία.

Ορισμένοι από τους διακινητές πιστεύεται ότι κτύπησαν με τα πόδια τους τα κεφάλια μεταναστών όταν προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν και να βγουν από το αμπάρι διότι δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν, δήλωσε ο εισαγγελέας Μικελάντζελο Πατάνε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κατάνη της Σικελίας.

Οι νεκροί μετανάστες ανακαλύφθηκαν το Σαββατοκύριακο, μέσα στο αλιευτικό 13 μέτρων το οποίο μετέφερε συνολικά 362 ανθρώπους που ήθελαν να φθάσουν στην Ιταλία από τη βόρεια Αφρική.

Επρόκειτο για το τρίτο περιστατικό με δεκάδες θανάτους αυτόν το μήνα μόνο: την περασμένη εβδομάδα ως και 50 μετανάστες χάθηκαν -και θεωρούνται ακόμη αγνοούμενοι- μετά το ναυάγιο του ντίνγκι στο οποίο επέβαιναν, μερικές ημέρες μετά την ανατροπή ενός σκάφους με έως και 200 νεκρούς στα ανοικτά της Λιβύης.

Οι διακινητές εκμεταλλεύονται το χάος στη Λιβύη και χρεώνουν τους απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες χιλιάδες δολάρια κατ` άτομο για τον διάπλου της Μεσογείου, συχνά με παραφορτωμένα, πεπαλαιωμένα και κάθε άλλο παρά αξιόπλοα σκάφη.

Περίπου 2.000 άνθρωποι διασώθηκαν σε επιχειρήσεις που έγιναν μόνο την περασμένη εβδομάδα, ενώ σήμερα το ιταλικό λιμενικό σώμα ανακοίνωσε πως διασώθηκαν άλλοι 116 από ένα ιστιοπλοϊκό στα ανοικτά της νότιας Ιταλίας.

Πάνω από 2.300 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος προσπαθώντας να κάνουν το διάπλου της Μεσογείου, μετά τους 3.300 που είχαν καταγραφεί πέρυσι, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Οι σοροί των θυμάτων και οι επιζήσαντες της τραγωδίας του Σαββατοκύριακου μεταφέρθηκαν στην Κατάνη χθες Δευτέρα και οι φερόμενοι ως διακινητές συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία κατά συρροή και υποστήριξη παράνομης μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Κατάνης, τα θύματα θα ενταφιαστούν στο νεκροταφείο της σικελικής πόλης μόλις ολοκληρωθούν οι νεκροψίες-νεκροτομές.

Οι ιταλικές Αρχές ανέφεραν ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας 20χρονος Μαροκινός, που φέρεται ότι ήταν ο καπετάνιος του μοιραίου πλεούμενου, ενώ οι υπόλοιποι επτά φέρονται να επέβαλαν την τάξη, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές μεταξύ των επιζώντων και ιδίως τους οικείους των θυμάτων.

Ο λόγος που εμπόδισαν τους μετανάστες να ανέβουν στο κατάστρωμα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ήταν πως φοβούνταν ότι το πλοίο θα ανατρεπόταν.

Οι φερόμενοι ως διακινητές είναι τρεις Μαροκινοί, οι δύο 18 ως 20 ετών και άλλος ένας 30 ετών, τέσσερις Λίβυοι, 18-20 ετών επίσης, και ένας 17χρονος Σύρος, ο οποίος μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης ανηλίκων.