Οι social media πολιτικοί και οι «φαντασμένοι» υποψήφιοι

 

Οι καιροί άλλαξαν. Δεν χρειάζεται να διαθέτεις πολύ ρευστό, φτάνει να έχειw δυνατούς (με πολλούς φίλους) λογαριασμούς στα social media.

Την εποχή που η πολιτική επικοινωνία ασκείται σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσω των social media, πολιτικά πρόσωπα -και όχι μόνο- καίγονται σαν χαρτάκια λόγω ενός ή πολλών tweets.

Στην ουσία ότι κοινοποιήσει (ποστάρει) κάποιος στα social media, μπορεί να επιστρέψει και να τον στοιχειώσει. Τόσες και τόσες καριέρες -και όχι μόνο- έχουμε δει να καταστρέφονται λόγω αναρτήσεων στο Facebook ή στο Twitter.

Λόγω μιας στιγμιαίας βλακείας, όπως πχ ο Χανίδης με τον ΑΠΟΕΛ, ο Χαμπουλάς με τα αμπελοπούλια, ο Θεμιστοκλέους με το ράλι… και δεν θέλω να επεκταθώ, έχασαν (μέχρι να αποδειχτεί) πολύ από την αίγλη τους.

Βεβαίως για ορισμένους, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κομματικού προβατισμού και ανισσοροπίας των ψηφοφόρων, μπορεί να αποδειχθεί και υπέρ τους…

Παλαιότερα έπρεπε οι πολιτικοί να βγουν στις πλατείες, στα μπαλκόνια, να παρευρεθούν σε καφεδάκια και τσαγάκια. Σήμερα αυτός θεωρείται καθαρά παραδοσιακός τρόπος. Φτάνει ένα έξυπνο post στο Facebook ή στο Twitter το οποίο μπορεί να απογειώσει ή να προσγειώσει έναν πολιτικό.

Αν μέχρι τον προηγούμενο μήνα οι μισοί λογαριασμοί πολιτικών στο Ίντερνετ ήταν «παγωμένοι», τώρα οι αναρτήσεις πέφτουν βροχή και η πολιτική μέσω Facebook, γνωρίζει νέες δόξες. Μόνο YouTubers δεν έγιναν ακόμη οι πολύ φιλόδοξοι αλλά μετριότατοι νέοι πολιτικοί μας.

Τα κοινωνικά μέσα αποτελούν αδιαμφησβήτητα βοηθήματα για όλους και κυρίως  τους νέους πολιτικούς, που δεν είναι βαθιά δικτυωμένοι και ριζωμένοι στο πετσί των ψηφοφόρων, δεν είναι οι γνωστοί των καφενέδων που εμφανίζονται προεκλογικά κι εξαφανίζονται μετεκλογικά.

Αυτό που έμεινε να δούμε πλέον, είναι πολιτικούς να φωτογραφίζονται από τα sites ότι είναι οι καλοί Σαμαρείτες, ότι έκαναν μια πολύ καλή πράξη – για την οποία οι ίδιοι δεν θα γνωρίζουν τάχα ότι έχει αποθανατιστεί- και να εξηγούν ότι αυτός είναι ο χαρακτήρας τους κλπ κλπ. Είναι η ώθηση που θέλουν οδεύοντας προς την τελική ευθεία των εκλογών.

Εμείς οι διαβάτες  των social media θα χειροκροτούμε νοερά και θα λέμε: Είδες εκείνον τον πολιτικό τι έκανε; Μπράβο του. Θα γνωρίζουμε όμως, ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός θέλει το Like μας, το οποίο, θα έχει πολλές πιθανότητες να εξαργυρώσει αργότερα σε ψήφο.

Δυστυχώς είχαμε πολλούς φαντασμένους πολιτικούς, τώρα προστέθηκε και η social media πολιτική, με ηλεκτρονικά φαντασμένους πολιτικούς. Αυτό που παραμένει διαχρονικό και δεν αλλάζει με τίποτα είναι ο προβατισμός και η ανισορροπία (αμπαλατοσύνη) των ψηφοφόρων

Κρατίνος