Οι Metallica και το ”ζεϊμπέκικο της Κύπριας Ευδοκίας”

Όταν ένα συγκρότημα heavy Metal εκτελεί το ”Το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας”, τότε ακόμα και ο Μάνος Λοίζος θα μπορούσε να υποκληθεί.

Στο βίντεο που παραθέτουμε μπορείτε να δείτε μια απίστευτη εκτέλεση από το συγκρότημα το οποίο λατρεύεται από εκατομμύρια φανατικούς φίλους του σε όλο τον κόσμο

Όσο για την ιστορία, ”Το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας”, το ορχηστρικό κομμάτι του Μάνου Λοΐζου, που εδώ και μισό αιώνα έχει αγγίξει τις καρδιές γενεών Ελλήνων, έχει παιχτεί από αμέτρητα χέρια κι έχει εκφράσει το πάθος, το βάσανο και τη μαγκιά του ζεϊμπέκικου.

Το κορυφαίο ζεϊμπέκικο της ιστορίας γράφτηκε από τον Λοΐζο πάνω στο υλικό της ταινίας ”Ευδοκία” που του έδωσε ο σκηνοθέτης της, Αλέξης Δαμιανός.

Πάνω στη σκηνή μιας συνοικιακής ταβέρνας, όπου ένας φαντάρος σηκώνεται και χορεύει ζεϊμπέκικο με πάθος, θράσος και θρησκευτική ευλάβεια, κοιτώντας στα μάτια την όμορφη Ευδοκία. Εκείνη, αν και συνοδεύεται από τρεις βλοσυρούς άντρες, παρασύρεται στον ρυθμό του, χτυπάει παλαμάκια, τον κοιτάει αχόρταγα και δεν μπορεί ν’ αντισταθεί στο πάθος που αναπόφευκτα την πλησιάζει.

upl5566c2539a7de

Η Ευδοκία, (Μαρία Βασιλείου) εντοπίστηκε σε ένα φωτογραφικό άλμπουμ στο Λονδίνο από τον Δαμιανό και τη γυναίκα του.

Η 20χρονη μεγαλωμένη στο Λονδίνο Κύπρια, κόρη φτωχής πολυμελούς οικογένειας άφησε την Αγγλία και πήγε στην Ελλάδα για να γίνει η Ευδοκία, κεντρική ηρωίδα της ταινίας που το 1985 ψηφίστηκε ως η καλύτερη ελληνική ταινία όλων των εποχών.

Κρατίνος