Οι πρώτες απώλειες για τους Ρώσους – Χιλιάδες τα μέλη του ISIS στο Ιράκ

Τουλάχιστον τρεις Ρώσοι που μάχονται πλάι στις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης σκοτώθηκαν, ενώ αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν, όταν η θέση τους στην παράκτια επαρχία της Λαττάκειας έγινε στόχος βομβαρδισμού την νύχτα της Δευτέρας, ανέφερε σήμερα μια ανώτερη πηγή στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Εάν επιβεβαιωθούν οι θάνατοι, θα πρόκειται για τις πρώτες απώλειες των ρωσικών δυνάμεων από την έναρξη της αεροπορικής εκστρατείας της Ρωσίας στη Συρία στις 30 Σεπτεμβρίου.

Συριακοί αξιωματούχοι καθώς και εκπρόσωποι του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο. Ο Ράμι Αμπντουλραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Λονδίνο, επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τις ρωσικές απώλειες, επικαλούμενος πηγές στην περιοχή, χωρίς όμως να αναφέρει αριθμό νεκρών. Όπως επισήμανε, εκτιμά πως οι απώλειες δεν αφορούν μέλη του τακτικού ρωσικού στρατού, αλλά πρόκειται για εθελοντές.

Μια πηγή που πρόσκειται στην κυβέρνηση και έχει γνώση των στρατιωτικών εξελίξεων στην Συρία δήλωσε πως τουλάχιστον 20 Ρώσοι βρίσκονταν στη θέση στην περιοχή Ναμπί Γιουνίς, την στιγμή του βομβαρδισμού.

“Κατά 90%, η οβίδα προήλθε από τους αντάρτες”, δήλωσε στο Ρόιτερς, αναφερόμενος στις μαχητικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από την Χεζμπολάχ – την σιιτική στρατιωτική και πολιτική οργάνωση του Λιβάνου – και Ιρανούς μαχητές, τους οποίους μάχονται οι δυνάμεις του συριακού στρατού.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα που να εμπλέκονται σε χερσαίες μάχες σε συριακό έδαφος, παρόλο που το Κρεμλίνο έχει επιβεβαιώσει την παρουσία εκπαιδευτών και συμβούλων που συνεργάζονται με τις δυνάμεις του συριακού στρατού και τις δυνάμεις που φρουρούν τις ρωσικές βάσεις στη δυτική Συρία. Όπως έχει ανακοινώσει το Κρεμλίνο, δεν σχεδιάζει την στρατολόγηση και την αποστολή εθελοντών μαχητών.

Μέχρι 13.000 μαχητές του ISIL πολεμούν στο Ιράκ

H βρετανική Κυβέρνηση υπολογίζει ότι 10.000 έως και 13.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πολεμούν στο Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Φίλιπ Χάμοντ.

Ο Χάμοντ πρόσθεσε ότι, εξαιρουμένων των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Αλ Νόσρα, οι βρετανικές αρχές υπολογίζουν επιπλέον ότι περίπου 80.000 μαχητές της αντιπολίτευσης βρίσκονται στη γειτονική Συρία.

“Υπολογίζεται… ότι 10.000 έως 13.000 μαχητές του ISIL πολεμούν στο Ιράκ” επισήμανε ο ίδιος ενώπιον των βουλευτών, χρησιμοποιώντας ένα άλλο ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

Ερωτηθείς σχετικά με τη Συρία, ο Φίλιπ Χάμοντ σημείωσε: “Ο αριθμός των μαχητών που δεν ανήκουν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους ή του Μετώπου Αλ Νόσρα υπολογίζεται σε μια δύναμη 80.000 μαχητών που έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη την χώρα. Αυτά είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία που διαθέτουμε” είπε ο Βρετανός ΥΠΕΞ στους βουλευτές.

Πηγή: ΚΥΠΕ