Οι πρώτες αντιδράσεις κομμάτων και Οργανώσεων για το διάταγμα των ωραρίων

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων και των διάφορων οργανώσεων προκαλέσε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έκδοση διατάγματος που θα προβλέπει ότι τα γενικά καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά και την Κυριακή, όπως προνοούσαν και τα προηγούμενα διατάγματα, κατηγορώντας την για «αυταρχισμό» και εφαρμογή πολιτικής του «αποφασίζω και διατάσσω».

Το ΑΚΕΛ, δια του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Γιώργου Λουκαΐδη, δηλώνει ότι «η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και τις πολιτικές δυνάμεις, εδώ και δυο χρόνια, με πρωτοφανή αυταρχισμό, καταχρηστικά και παράνομα, έχει επιβάλει τις μάξιμουμ απαιτήσεις μιας χούφτας μεγάλων επιχειρήσεων στο λιανικό εμπόριο σ΄ ότι αφορά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων».

Το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «έστω και την υστάτη, να αναλογιστεί που οδηγεί την πολιτική ζωή και τους θεσμούς αν επιμένει σ΄ αυτή τη γραμμή πλεύσης. Εκφράζουμε την ευχή και την ελπίδα ότι θα γίνουν δεύτερες, σοφότερες σκέψεις και ότι τελικά ο ίδιος και η κυβέρνηση του  θα βαδίσουν στο δρόμο της σύνεσης, της συναίνεσης και του έντιμου συμβιβασμού».

Λύπη εκφράζει το ΔΗΚΟ, για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έκανε έναν διάλογο με στόχο να επιλυθούν τα οποιαδήποτε προβλήματα που έχουν προκύψει από τη νομοθεσία για την ρύθμιση των ωραρίων λειτουργίας του λιανικού εμπορίου και την κατηγορεί ότι «ανάντησε με διάταγμα που παραγνωρίζει τη βούληση της Βουλής».

Από την πλευρά της η ΠΟΒΕΚ ξεκαθαρίζει ότα θα συνεχίσει τον νομικό αγώνα που ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2013, δηλώνοντας ότι «η κυβερνητική πολιτική απο το 2013 στο όλο θέμα “αποφασίζω και διατάττω” δεν θα γίνει αποδεκτή».

“Στην ουσία κατήργησε τον ίδιο τον Νόμο καταχρώμενη τις εξουσίες που της παρέχει, προς όφελος και προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Οι εν λόγω προσφυγές εκκρεμούν ακόμη ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Τέλος Κύριε Πρόεδρε η απόφαση των Οργανώσεων, Φορέων, Συνδέσμων είναι να εξαντλήσουν όλα τα νομικά και νόμιμα μέτρα για ομαλοποίηση της αγοράς μέσω ενός ισορροπημένου, δίκαιου και λογικού συμβιβασμού όπως αυτό επετεύχθη από την Βουλή στις 7 Μαΐου του 2015. Η κυβερνητική πολιτική απο το 2013 στο όλο θέμα «αποφασίζω και διατάττω» δεν θα γίνει αποδεκτή».