Οι νυσταγμένες ψυχές των δημοσιογράφων

 

Ο δημοσιογράφος είναι ένας ζωγράφος του λόγου. Το σημειωματάριό του,  οι κόλες του, η οθόνη του υπολογιστή, είναι το κανναβάτσο στο οποίο καλείται να ζωγραφίσει το αριστούργημά του. Δεν είναι βαποράκι ειδήσεων. Δεν είναι σκηνοθέτης ειδησεογραφικών παραστάσεων. Είναι ο συγγραφέας της ψυχής των καθημερινών ανθρώπων. Γράφει για το λαό. Αφουγκράζεται το λαό και σε πολλές περιπτώσεις είναι επιφορτισμένος με το ιστορικό χρέος και καθήκον της αφύπνισης ενός λαού.

Κάποιοι στη Βουλή, κάποιοι στο προεδρικό, κάποιοι στο Αρχηγείο Αστυνομίας, κάποιοι στο γραφείο του Γενικού Ελεγκτή και κάποιοι πίσω απο οθόνες υπολογιστή να ψάχνουν την είδηση που έφτιαξαν άλλοι, για να την αναπαραγάγουν. Κινούνται όλα προς την κατεύθυνση της εύκολης είδησης. Της εύκολης αναπαραγωγής μιας σαβούρας η οποία διακοσμημένη σωστά θα τραβήξει την προσοχή και την τηλεθέαση.  Στους ωραίους και φανταχτερούς τίτλους χωρίς περιεχόμενο.

Με κουτσουρεμένους μισθούς, με αξιοπρέπειες τσακισμένες και με όνειρα τα οποία γκρεμίστηκαν από την πρώτη μέρα δουλειάς. Ένα κοκτέιλ που σιγά σιγά οδηγεί στον βέβαιο θάνατο του πνεύματος.

Το δυστύχημα είναι ότι πάρα πολλοί, σταδιακά υπνωτίστηκαν στο νανούρισμα εκείνο των καναλαρχών. Αυτών οι οποίοι δεν σας προσφέρουν οικονομικά αυτά που θα έπρεπε. Στον κόσμο μιας δημοσιογραφικής μετριότητας και νερόβραστης καθημερινότητας.

Υπάρχει όμως μέσα σε πολλούς απο εσάς, η φλόγα εκείνη της δημοσιογραφίας. Το όραμα εκείνο το οποίο σας έσπρωξε να ακολουθήσετε αυτό το λειτούργημα. Το όραμα ότι μπορούσατε με μια πένα να αλλάξετε τον κόσμο. Να αναδείξετε αυτό το υπέροχο πράγμα που ονομάζεται ανθρώπινη ψυχή. Να καταπολεμήσετε αυτό το οποίο μισούμε όλοι μας, την αδικία. Να δημοσιεύσετε την είδηση εκείνη που διαφέρει. Το ρεπορτάζ εκείνο που συγκινεί. Την ιστορία εκείνη που αλλάζει νοοτροπίες.

Αν δεν σπάσετε όμως τα κρικέλια της νυσταγμένης ψυχής σας, θα παραμείνετε δεινόσαυροι που σταδιακά θα εξαφανιστείτε. Και μαζί σας και αυτοί που κάποτε πίστεψαν σε εσάς. Αναπολώντας εκείνη την ευκαιρία που κάποτε σας δόθηκε για να κάνετε αυτό που πραγματικά αγαπάτε. Δημοσιογραφία.

Σπάρτακος