Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν καταδιωκτικά F-16 στην Τουρκία ‘σε υποστήριξη του αγώνα κατά του ΙΚ’

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν την Κυριακή έξι καταδιωκτικά αεροσκάφη F-16 στην βάση του Ιντσιρλίκ, στην νότια Τουρκία, “σε υποστήριξη στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους”, γράφει στον λογαριασμό της στο Twitter η αμερικανική αποστολή στο ΝΑΤΟ.

Είναι η πρώτη φορά από τότε που σχηματίστηκε ο διεθνής συνασπισμός που βομβαρδίζει την τζιχαντιστική αυτή οργάνωση στο Ιράκ και στην Συρία, πριν από έναν χρόνο, που οι ΗΠΑ θα μπορούν να απογειώσουν καταδιωκτικά από αυτήν την βάση, χάρη σε συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία στα τέλη του Ιούλιου. Επίσης εν αναμονή της ανάπτυξης των καταδιωκτικών, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν από το Ιντσιρλίκ μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να καταφέρουν πλήγματα κατά θέσεων του ΙΚ.

Σε ερώτηση που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο, μια τουρκική πηγή επιβεβαίωσε “την άφιξη σήμερα έξι αμερικανικών αεριωθουμένων”. Τα αεροσκάφη αυτά ήρθαν από το Αβιάνο, στην Ιταλία, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, περίπου 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν επίσης αναπτυχθεί στην βάση για τον συντονισμό των επιχειρήσεων στο έδαφος.

Τα αεροσκάφη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας χρειαζόταν μέχρι σήμερα να απογειώνονται από πιο μακρινές βάσεις για να πλήξουν τους στόχους τους των τζιχαντιστών, για παράδειγμα από την Ιορδανία ή το Κουβέιτ.