Οι ευρωπαίοι υποκριτές και τα προσφυγικά δίχτυα μας

Αβέβαιο είναι το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στην Ευρώπη, μακριά από τις σφαίρες και τους βομβαρδισμούς που απειλούν τις ζωές τις δικές τους και των παιδιών τους.

Η ελπίδα που έτρεφαν να βρουν μια νέα πατρίδα και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή δείχνει να κτυπά στα βράχια.

Ειδικά όσο «ανοίγει» ο καιρός, όλο και περισσότερες σαπιόβαρκες θα αρμενίζουν στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Οι πρόσφυγες από τη Συρία δεν ξύπνησαν ένα πρωινό, μάζεψαν όσα υπάρχοντα μπορούσαν, όσα χρήματα διέθεταν και είπαν θα κάνουν κρουαζιέρα.

Σκεφτείτε τι μπορεί να σκέφτεται μια έγκυος, που επιβιβάζεται σε μια σαπιόβαρκα, με μοναδικό στόχο να φύγει όσο γίνεται πιο μακριά από μια κόλαση.

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι των πολλών ταχυτήτων σε ορισμένα θέματα, προσπαθούν να υποδείξουν στην Ελλάδα ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά της στο θέμα φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων της Ευρώπης.

Αυτοί, όμως και ιδιαίτερα οι Σκανδιναβοί, είναι πολύ μακριά από το πρόβλημα, τόσο μακριά που αν επιλέξουν, κλείνουν τους τηλεοπτικούς δέκτες και αυτομάτως εξαφανίζουν το πρόβλημα.

Άλλωστε δεν έχουν και πολλούς «μελαμψούς» να τριγυρνούν στις γειτονιές τους για να είναι συνηθισμένοι στην εικόνα ή να μαθαίνουν από αυτούς τι συμβαίνει.

Όλοι αυτοί οι Ευρωπαίοι έχουν την άποψη ότι με το να στείλουν μερικά εκατομμύρια κάποιοι θα φροντίσουν να μη τους φέρουν σε επαφή με τα κύματα προσφύγων.

Όλοι αυτοί οι Ευρωπαίοι έχουν την άποψη ότι κάθε «Ευρωπαϊκό» σπίτι, πρέπει να είναι οχυρωμένο όπως και ένα κάστρο, αρκεί τα Ευρωπαϊκά σπίτια να είναι αρκετά μακριά από το πρόβλημα.

Οι Ευρωπαίοι έχουν τη δική τους λογική. ‘’Όταν ένα πρόβλημα βρίσκεται μακριά από τα σπίτια μας τότε αν θέλουμε το βλέπουμε’’.

Αυτή τη λογική εμείς δεν την καταλάβαμε ποτέ, ίσως επειδή υπολογίζουμε λίγο παραπάνω την ανθρώπινη ζωή.

Μέτρο σύγκρισης για την Κύπρο δεν αποτελούν ασφαλώς οι 50-100 πρόσφυγες που έφτασαν στο νησί και διαφημίζαμε το πόσο άψογη ήταν η συμπεριφορά μας.

Μέτρο σύγκρισης θ’ αποτελέσει όταν ανοίξει λίγο ακόμα ο καιρός και χρειαστεί να επανασυστηθούμε στους υποκριτές Ευρωπαίους, αλλά με πολύ περισσότερους πρόσφυγες στα δίχτυα μας.

Κρατίνος