Οι επτά ευχές της λύσης!

Άγια Θεοφάνεια και ευχή όλων, η φώτιση του θεού να μας φωτίσει να σκεφτόμαστε σωστά, να πράττουμε το σωστό και ασφαλώς, όταν εξαρτώνται άλλοι από τις αποφάσεις μας, να επιδεικνύουμε την απαραίτητη σοβαρότητα.

Σωτήριον έτος 2016. Χρονιά λύσης, όπως λένε κάποιοι. Κάποιοι άλλοι έχουν δώσει και ημερομηνίες για δημοψήφισμα. Κάποιοι επίσης, έχουν σχεδόν αποκλείσει τις εκλογές, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων που επίκεινται.

Δε νομίζω να υπάρχουν Κύπριοι που δεν θέλουν λύση, στο χρόνιο πρόβλημα που μας κατατρώει. Απλώς ο καθένας, θέλει την μορφή της λύσης που νομίζει ότι μπορεί να λειτουργήσει και αυτό δεν είναι απαραίτητα λάθος, ασχέτως αν συγκρούεται με την πλειοψηφία.

Η δική μου μορφή λύσης περιλαμβάνει επτά ευχές.

Για να ευθυγραμμιστούν λοιπόν τα δικά μου άστρα, όπως λέει και ο Έσπερ Μπαθ Άιντα, η πρώτη ευχή μου είναι ν’ αλλάξει πορεία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Δεν γίνεται δηλαδή στο θέμα των εποίκων, να χαρακτηρίζει ρατσιστές τους Ελληνοκύπριους, που ζητούν να φύγουν οι έποικοι. Στο μεταξύ, κάθε μήνα, αυτός θα συνεχίζει να παραχωρεί  «υπηκοότητα» σε 200 νέους έποικους.

Η δεύτερη ευχή μου αφορά τις περιουσίες. Επειδή είτε μας αρέσει είτε όχι, πρέπει να ξεγράψουμε Κερύνεια και Μόρφου, οι μετακινήσεις θα είναι μηδαμινές. Αν λοιπόν η λύση στο πρόβλημα είναι οι αποζημιώσεις, τότε, εύχομαι να βρεθούν 30 δις που λένε οι ειδικοί ή 70 που λέει ο Αρχιεπίσκοπος.

Η Τρίτη ευχή μου αφορά τις εγγυήσεις και θέλω να πιστεύω ότι οι Τουρκοκύπριοι θα πουν το “ναι” χωρίς να συνεχίζονται οι Τουρκικές εγγυήσεις, αν βεβαίως επιθυμούν λύση, όπως διαλαλούν εδώ και πολλά χρόνια.

Στην τέταρτη ευχή μου, αυτή που αφορά την εκ περιτροπής Προεδρία, ο Ακιντζί ξεκαθάρισε ότι δε μπορεί να διανοηθεί, πως δεν θα υπάρξει ποτέ Τ/κ πρόεδρος, διότι δεν τον ευνοούν τα δημοκρατικά ποσοστά. Κάτι που σημαίνει ότι η ευχή μου θα πρέπει να είναι να δούμε και Τουρκοκύπριο Πρόεδρο για να μην κακοφανιστεί ο κύριος Ακιντζί;

Η πέμπτη ευχή μου αφορά το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πρέπει να βάλει λίγο νερό στο κρασί του ο κύριος Ακιντζί, αλλά με τα λεγόμενά του περί «Ναι μεν στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο αλλά με μόνιμες παρεκκλίσεις» κάπου με αποθαρρύνει. Δηλαδή, η ευχή μου πρέπει να είναι, να ισχύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα που ισχύουν για όλη την ανθρωπότητα και σε όλον τον κόσμο, αλλά όχι για τους Ελληνοκύπριους;

Η έκτη ευχή μου έχει να κάνει με τον φυσικό μας πλούτο, το φυσικό αέριο. Όταν ο κύριος Ακιντζί θεωρεί λογική λύση τη λύση να καταλήξει στην Τουρκία, διαφορετικά, όπως είπε «θα έχουμε προβλήματα, εντάσεις ίσως να είναι και αιτία πολέμου», τότε με ξεπερνά και δεν ξέρω τι να ευχηθώ.

Η έβδομη και τελευταία ευχή μου, είναι να μας φωτίσει ο θεός και εκτός απότην φώτιση θα χρειαστούμε και τη βοήθειά του. Το θέμα είναι πόσο φωτισμένοι θα αποδειχθούν οι ηγέτες μας, για να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και όχι να στηριχθούν και αυτοί, όπως εγώ, στις ευχές. Τα δικά τους ευχολόγια τα γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια και δυστυχώς τόσα χρόνια έκτιζαν ανέξοδες πολιτικές καριέρες στη βάση συνθημάτων.

Κρατίνος