Οι διακοπές που κοστίζουν και οι διακοπές που αξίζουν

Ποιος δεν θα ‘θελε αυτό το καλοκαίρι όπως και κάθε καλοκαίρι, να ταξιδέψει σε ένα εξωτικό προορισμό για λίγες μέρες να ξεκουραστεί και να συλλέξει αμέτρητες εικόνες και εμπειρίες που θα τον συντροφεύουν το δύσκολο φθινόπωρο που ακολουθεί.

Ποιος δεν θα’ θελε να λέει σε φίλους και γνωστούς για τα νέα μέρη που ανακάλυψε στην άλλη γωνιά του πλανήτη, τις μαγείες της φύσης, τις απίθανες γεύσεις σε φρούτα και διεθνή κουζίνα, καθώς και τα αμέτρητα και γεμάτα διασκέδαση ξενύχτια με εξωτικά και σπάνια κοκτέιλ, με τον καλοκαιρινό διάκοσμο στα τεράστια ποτήρια, σε φρούτα και ομπρελίτσες.

Όλοι θα έχουμε ονειρευτεί, έστω και μία στιγμή να βρεθούμε σε εκείνες τις λευκές αμμουδιές της Ταϊλάνδης και του Μπουκέτ, εκείνες τις απέραντες εκτάσεις με τις πανύψηλες φοινικιές και τα καταλύματα βουτηγμένες στο πράσινο, εκεί που γεννιέται ο ήλιος και το μάτι δε χορταίνει από το απέραντο γαλάζιο και εξωτική ομορφιά.

Να έχουμε τοποθετήσει τον εαυτό μας σε μια αιώρα στην καρδιά του πουθενά την ώρα που ο ουρανός στολίζεται με το κόκκινο – πορτοκαλί του ηλιοβασιλέματος και σε συνεπαίρνει. Να αισθανόμαστε έστω και λίγο μαχαραγιάδες, όσο μακριά γίνεται από τη μικρή δική μας καθημερινότητα, τη γεμάτη ζόρια, ένταση, τρέξιμο και άγχος.

Το βέβαιο είναι πως η πραγμάτωση αυτού του ονείρου για μερικές μόνο μέρες κοστίζει. Χρειάζεται προγραμματισμός και εξοικονόμηση πολλών μηνών για ένα τέτοιο ταξίδι. Και σίγουρα στις μέρες μας, που οι υποχρεώσεις αυξάνονται και πληθύνονται μέρα με τη μέρα, φαντάζει όνειρο απατηλό.

Ποιος είπε όμως, πως δεν μπορούμε να έχουμε γεμάτο υπέροχο καλοκαίρι, χωρίς τα πολυδάπανα όνειρα μας;

Ποιος είπε πως δεν μπορούμε να έχουμε μοναδικές διακοπές και περισσότερες από ένα ολιγοήμερο ταξίδι, με περισσότερα αγαπημένα πρόσωπα;

Η αλήθεια είναι πως θέληση χρειάζεται και λίγοι καλοί και τρελοί φίλοι που θα ακολουθήσουν.

Επειδή η Κύπρος έχει μοναδικές ομορφιές φθάνει να τις ανακαλύψεις. Παίρνεις λοιπόν μια σάκα, βάζεις τα απολύτως καλοκαιρινά απαραίτητα και ακολουθείς το δικό σου πρόγραμμα εξερεύνησης. Θάλασσα ή βουνό. Οι επιλογές πολλές. Για κάθε τσέπη.

Συναντάσαι με φίλους που δεν βλέπεις συχνά, λόγω αυξημένων υποχρεώσεων, γνωρίζεις νέα πρόσωπα που σε αγκαλιάζουν σαν να σε γνώριζαν από παλιά, απλώνεις την πετσέτα σου σε μια παραλία με δέκα φίλους σου που τυγχάνει να έχουν ίδιες μέρες άδειας.

Ποτάκια, μουσική, κολύμπι, ένα βιβλίο, μια αγκαλιά από ένα ξεχωριστό πρόσωπο, μια βόλτα στο δικό σου ηλιοβασίλεμα που δεν έχεις την ευχέρεια να απολαύσεις τις εργάσιμες μέρες, ένα καλό φαγητό, γλυκά, παιγνίδια και ατέλειωτα γέλια.

Και οι ώρες περνούν και οι δικές σου ιστορίες στην άμμο, στο ηλιοβασίλεμα και κάτω από τον έναστρο ουρανό, αυξάνονται, προσφέροντας σου πληρότητα συναισθημάτων. Γιατί αυτές είναι οι διακοπές που αξίζουν και σίγουρα θα έχουν και συνέχεια. Γιατί εσύ που επιλέγεις ή αναγκάζεσαι σε αυτού του είδους τις διακοπές, δεν είσαι λιγότερο τυχερός από αυτούς που βρίσκονται στο πιο μακρινό εξωτικό νησί.

Άρπαξε λοιπόν τη σάκα σου, γέμισε την με τα απολύτως απαραίτητα, καλή διάθεση, όρεξη για καλές στιγμές και μη χάνεις δευτερόλεπτο. Ο προορισμός σου είναι εκεί και εκείνοι με τους οποίους περνάς όμορφα και σε κάνουν να αισθάνεσαι ξεχωριστός. Εκεί που οι διακοπές γίνονται μοναδικές, οι μπαταρίες φορτίζονται και ο κουραστικός χειμώνας που ακολουθεί θα ναι γεμάτος με συναισθήματα, στιγμές και ανυπομονησία για την επόμενη εξόρμηση, με πρώτη ευκαιρία.

Χάρυβδη