Οι γονείς του… δεν πειράζει

Τέλη Ιουλίου και μπορεί να το θεωρούμε πρόωρο, ωστόσο, φαίνεται ότι ίσως πρέπει να είναι προτεραιότητά μας και μέσα στο καλοκαίρι.

Αναφέρομαι στα παχύσαρκα παιδιά μας και στη διατροφή τους, η οποία σε καμία περίπτωση, πρέπει να κάνει καλοκαιρινές διακοπές.

Αφορμή για το συγκεκριμένο θέμα μου έδωσε η σειρά που δημιουργήθηκε σε ταχυφαγείο της Λεμεσού και η οποία με ανάγκασε να σταθμεύσω το αυτοκίνητό μου και να μην περιμένω στο drive-through, αλλά να επιχειρήσω να εισέλθω εντός του πολύ καλά κλιματιζόμενου χώρου και να δώσω την παραγγελία μου.

Αυτό που αντίκρυσα ήταν τουλάχιστον τραγικό.

Υπήρχαν έξι με επτά τραπέζια -από σύνολο περίπου είκοσι- στα οποία κάθονταν παιδιά, τρώγοντας «εξαιρετικά υγιεινά» φαγητά!

Δεν θα τα βάλω με τις πολυεθνικές και την ανάγκη του κόσμου, για γρήγορο φαγητό.

Αυτό που είδα, όμως, ήταν μια εικόνα με παιδιά παχύσαρκα στο σύνολο τους, των οποίων οι γονείς είμαι βέβαιος ότι γνωρίζουν πως η διατροφή τους γίνεται ποιοτικά κατώτερη όσο μεγαλώνουν, αλλά φαίνεται να μην ενδιαφέρονται.

Τα παιδιά αυτά σίγουρα δεν φταίνε. Οι γονείς τους είτε για να κερδίσουν χρόνο, είτε για να αποφύγουν το μαγείρεμα, τα «ξαπολούν» στα φασφουντάδικα.

Σε λίγο τα παιδιά αυτά θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες και θα κληθούν να δώσουν όλο τους τον εαυτό, για ν’ απορροφήσουν τη μόρφωση και να κάνουν περήφανους τους γονείς τους.

Κάποτε οι γονείς νοιάζονταν μόνο για τα μαθήματα και το επίπεδο των παιδιών τους.

Τώρα, αυτό που εξίσου έχει πολύ μεγάλη σημασία, είναι και οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους, όταν φεύγουν από το σπίτι. ‘Οσο πιο γρήγορα το καταλάβουν θα γλιτώσουν τα παιδιά τους από τα «βαρέα βάρη».

Λαμβάνοντας υπόψη τις έρευνες, που κατά καιρούς δημοσιεύτηκαν, καταδεικνύεται ότι η μικρή μας χώρα βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα, για παχύσαρκα παιδιά.

Πόσο υπεύθυνοι γονείς είμαστε;

Πόσο παρακολουθούμε τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών μας;

Είμαστε οι γονείς του «δεν πειράζει είναι καλοκαίρι»;

Κρατίνος