Οι ανατολίτες της Κύπρου και η γυναίκες του σπιτιού

Οι διακρίσεις ενάντια στο γυναικείο φύλο δηλαδή ο γυναικείος ρατσισμός ξέφυγε από τα όρια.
Μπορεί το πρόβλημα ειδικά στην Κύπρο να χρονολογείται ωστόσο, αν και σε ορισμένα θέματα η γυναίκα έχει ανεξαρτητοποιηθεί, σε ορισμένα άλλα, ανέχεται χωρίς σοβαρή αντίδραση πράγματα και καταστάσεις.

Οι ποσοστώσεις σε εκλογικές διαδικασίες, η ανισομισθία ανδρών και γυναικών και διάφορα άλλα, δεικνύουν ότι ο άνδρας στην Κύπρο, εξακολουθεί να διατηρεί το προφίλ του «ανατολίτη» και η γυναίκα της «χανούμισσας» , ασχέτως αν δε φέρουν τις κατάλληλες αμφιέσεις.

Η κοινωνία σε κάθε εποχή, συμπεριφέρεται μειονεκτικά προς τη γυναίκα και αυτό το φαινόμενο συνεχίζεται με μειωμένη μεν ένταση αλλά συνεχίζεται.

Να υπενθυμίσω ότι παλαιότερα η γυναίκα δεν είχε δικαίωμα μόρφωσης. Από μικρή ηλικία όλα τα κορίτσια είχαν μια ασχολία, τα οικοκυρικά και την φροντίδα των.

Οσο για την ενασχόληση με την πολιτική; Αυτό ήταν καθαρά αντρικό άθλημα. Καφενές, χαρτιά, συζήτηση, πολιτική για τους άνδρες. Σπίτι, δουλειές, φαγητό, παιδιά για τις γυναίκες.

Συγκεκριμένα, όσο περίεργο και αν ακούγεται, η χώρα που έγραψε ιστορία και έβαλε τα γυαλιά στην «πολιτισμένη» και «προοδευμένη» Δύση, εκλέγοντας -για πρώτη φορά- γυναίκα πρωθυπουργό το 1960, ήταν η Σρι Λάνκα.

Ο φεμινισμός μπορεί να ήρθε ως οργανωμένο κίνημα τον 19ο αιώνα αλλά δεν έχουν αλλάξει και πολλά στις κοινωνίες που ‘’δεν ήθελαν’’ να αλλάξουν πολλά.

Στις 8 Μαρτίου του 1857 στη Νέα Υόρκη οι εργαζόμενες γυναίκες ντυμένες στα άσπρα, έκαναν απεργία για το αυτονόητο… την ίση αμοιβή με τους άνδρες.

Η συγκέντρωση πνίγηκε στο αίμα αλλά ο δρόμος για ίσα δικαιώματα των δύο φύλων άνοιξε, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο. Το 1910 στην Κοπεγχάγη καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου ως παγκόσμια μέρα γυναίκας σε όλο τον πλανήτη είτε σε περιοχές όπου η γυναίκα είναι χειραφετημένη είτε σε περιοχές όπου ζει υπό καταπίεση.

Στην Κύπρο αν κοιτάξουμε λίγο δεξιά και λίγο αριστερά θα δούμε ότι προβάλλεται ως πρόοδος –αν είναι δυνατόν- η ποσόστωση στα ψηφοδέλτια των κομμάτων και η ισομισθία, για την ίδια εργασία, σε ορισμένες περιπτώσεις –αν είναι δυνατόν- είναι συζητήσιμη!

Χριστίνα Χρίστου