“Ξετυλίγουν το κουβάρι” στην υπόθεση με τη νιτρική αμμωνία – Σε επικοινωνία με Interpol και Europol η Αστυνομία

Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Interpol, την Europol αλλά και με άλλες υπηρεσίες βρίσκεται η Αστυνομία σε σχέση με την υπόθεση του εντοπισμού μεγάλης ποσότητας νιτρικής αμμωνίας σε κατοικία στη Λάρνακα.

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης επανάλαβε ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση για την οποία  τελεί υπό 8ημερη κράτηση ένας 26χρονος Λιβανέζος, κάτοχος καναδικού διαβατηρίου, στην οικία του οποίου εντοπίστηκαν 420 κιβώτια με περίπου 67 χιλιάδες συσκευασίες νιτρικής αμμωνίας.

Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι οι έρευνες της Αστυνομίας για την υπόθεση συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και αξιολογούνται όλα τα δεδομένα και στοιχεία, σημειώνοντας ότι διερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με την υπόθεση.

Ο 26χρονος συλληφθείς, Λιβανικής καταγωγής, με καναδικό διαβατήριο θεωρείται ότι είναι ενεργό στέλεχος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ και μάλιστα με υψηλές διασυνδέσεις, καθώς φέρεται να σχετίζεται με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της ένοπλης οργάνωσης στο Λίβανο, Χασάν Νασράλα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο νεαρός άνδρας είναι Σιίτης μουσουλμάνος και πέρα από τις επαφές του με την Σιιτική οργάνωση ‘Χεζμπολάχ’ του Λιβάνου φέρεται να έχει σχέσεις με το επίσης Σιιτικό Ιράν, όπου και είχε εκπαιδευθεί στα τάγματα των «Φρουρών της Επανάστασης».

Στην οδό “Μαρίας Ιορδανίδου” στη Λάρνακα όπου και συνελήφθη ο 26χρονος στην συνοικία των Αγίων Αναργύρων εντοπίστηκαν οι δυο τόνοι νιτρικής αμμωνίας, μια καυστική χημική ουσία, η οποία σε κατάλληλη μίξη με άλλα χημικά συστατικά μπορεί να καταστεί εκρηκτική ύλη.

Παράλληλα, όμως, οι έρευνες για τον εντοπισμό του αραβικής καταγωγής ιδιοκτήτη παραμένουν άκαρπες, με τον 26χρονο να δηλώνει ότι γνώριζε την ύπαρξη της νιτρικής αμμωνίας, ωστόσο δεν γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους ο ιδιοκτήτης την είχε αποθηκεύσει εκεί. Όσον αφορά για τον ιδιοκτήτη έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του, τόσο εντός Δημοκρατίας όσο και στο εξωτερικό, με αναφορές να κάνουν λόγο επίσης για Λιβάνιο πολίτη, μεγαλύτερης ηλικίας

Όπως είπε, “υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και συνεργασία με την Interpol, την Europol αλλά και με άλλες υπηρεσίες”.

Ερωτηθείς κατά πόσον η Αστυνομία έχει αποτρέψει μια τρομοκρατική ενέργεια, ο κ. Αγγελίδης αρκέστηκε να δηλώσει ότι τα διάφορα ερωτήματα που εγείρονται σε σχέση με την υπόθεση αποτελούν αντικείμενο της έρευνας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο τη πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο κ. Αγγελίδης είπε, επίσης, ότι ο ύποπτος έδωσε στη κατάθεση του κάποιους ισχυρισμούς οι οποίοι διερευνώνται.