Ξεπέρασε τα 4 εκ. ο συνολικός αριθμός των Σύρων προσφύγων

Ο αριθμός των προσφύγων που εγκαταλείπουν τη Συρία και καταφεύγουν στις γειτονικές χώρες έχει πλέον ξεπεράσει τα τέσσερα εκατομμύρια, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Πρόκειται, όπως σημειώνεται, για τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση παγκοσμίως που υπάγεται στο πλαίσιο της εντολής της Ύπατης Αρμοστείας τα τελευταία σχεδόν 25 χρόνια.

Νέες αφίξεις στην Τουρκία και επικαιροποιημένα στοιχεία από τις τουρκικές αρχές αναφορικά με τους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στη χώρα έχουν ανεβάσει το συνολικό αριθμό των Σύρων προσφύγων στις γειτονικές χώρες, σε περισσότερους από 4.013.000, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, τουλάχιστον 7.600.000 επιπλέον άνθρωποι βρίσκονται εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Συρίας – πολλοί από αυτούς σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και σε περιοχές που είναι δύσκολα προσβάσιμες.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό μίας μόνο γενιάς που έχει προκύψει από μία σύγκρουση. Πρόκειται για ανθρώπους που χρειάζονται την υποστήριξη του κόσμου, αλλά αντίθετα ζουν σε άθλιες συνθήκες και βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια,» δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες.

Είναι τραγικό το γεγονός ότι η κρίση κλιμακώνεται και μαζί της ο αριθμός των προσφύγων, ενώ δεν υπάρχει ορατή λύση που θα τερματίσει τον πόλεμο, η οποία βρίσκεται ήδη στον πέμπτο χρόνο, όπως σημειώνεται.

Με τους σημερινούς ρυθμούς, η Ύπατη Αρμοστεία υπολογίζει ότι ο αριθμός των προσφύγων θα ανέλθει στα 4.270.000 μέχρι το τέλος του 2015.

«Οι συνθήκες επιδεινώνονται με αποτέλεσμα περισσότεροι πρόσφυγες να μετακινούνται προς την Ευρώπη και αλλού, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία παραμένουν στην περιοχή» πρόσθεσε ο κ. Γκουτέρες. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τους αφήσουμε και οι κοινότητες που τους φιλοξενούν οδηγούνται περαιτέρω σε απόγνωση» είπε.

Σύμφωνα με στοιχεία, τον Ιούνιο 2015 περισσότεροι από 24.000 άνθρωποι έφθασαν στην Τουρκία από το Tel Abyad και άλλα μέρη της βόρειας Συρίας. Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περίπου το 45% του συνόλου των Σύρων προσφύγων που διαμένουν στην περιοχή.

Ο αριθμός των τεσσάρων εκατομμυρίων περιλαμβάνει 1.805.255 πρόσφυγες από τη Συρία στην Τουρκία, 249.726 στο Ιράκ, 629.128 στην Ιορδανία, 132.375 στην Αίγυπτο, 1.172.753 στο Λίβανο, και 24.055 αλλού στη Βόρεια Αφρική. Ο αριθμός δεν περιλαμβάνει τις πέραν των 270.000 αιτήσεις ασύλου που έχουν υποβάλει οι Σύροι στην Ευρώπη, καθώς και χιλιάδες άλλους Σύρους που έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλες χώρες από την περιοχή.

Την ίδια ώρα, η χρηματοδότηση για τη συριακή προσφυγική κρίση έχει γίνει ένα εξίσου πιεστικό πρόβλημα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, για το 2015, η Ύπατη Αρμοστεία και οι συνεργάτες της έκαναν έκκληση για US $5.500.000.000. Ωστόσο, στα τέλη Ιουνίου λήφθηκε μόνο περίπου το ένα τέταρτο των ανθρωπιστικών πόρων που είχαν ζητηθεί. Αυτό σημαίνει, προστίθεται, ότι οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν ακόμα περισσότερες περικοπές στην επισιτιστική βοήθεια, και αγωνίζονται να εξασφαλίσουν την απαραίτητη- ώστε ν’αποτρέψουν απώλειες ζωής- ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Υπολογίζεται δε ότι το 86% των προσφύγων που διαμένουν εκτός καταυλισμών στην Ιορδανία ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με US $3,2 ανά ημέρα. Στο Λίβανο, το 55% των προσφύγων ζουν σε υποβαθμισμένα καταφύγια.

«Σε όλη την περιοχή, η ελπίδα της επιστροφής στην πατρίδα φθίνει ολοένα και περισσότερο, καθώς η κρίση συνεχίζεται. Πρόσφυγες γίνονται πιο φτωχοί, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα φαινόμενα της παιδικής εργασίας, επαιτείας και γάμοι παιδιών. Ο ανταγωνισμός για την απασχόληση, τη γη, τη στέγαση, το νερό και την ενέργεια στις ήδη ευάλωτες κοινότητες υποδοχής ασκούν πίεση στην ικανότητα αυτών των κοινοτήτων να αντιμετωπίσουν τους τεράστιους αριθμούς και να διατηρήσουν την υποστήριξή τους προς τους ανθρώπους αυτούς» σημειώνει η Ύπατη Αρμοστεία.

Πηγή:ΚΥΠΕ