Ξεκίνησε το Eurogroup: Θα αποφασίσουν για τη χρηματοδότηση- γέφυρα της Ελλάδας

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, τρίτη σε ισάριθμες ημέρες αλλά αυτή τη φορά τακτική, ξεκίνησε στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν το πλάνο για τη χρηματοδότηση- γέφυρα προς την Ελλάδα ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές της, όπως ανέφερε προσερχόμενος ο Πιερ Μοσκοβισί. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει το πλάνο για αυτό αλλά και για τη δημιουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

«Τα πάντα εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη και αυτή ξεκινά από την ικανότητα των ελληνικών αρχών να ψηφίσουν τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

Το ύψος της χρηματοδότησης γέφυρας είναι περίπου 12 δισ. ευρώ και αφορά το διάστημα από τώρα έως και τα τέλη Αυγούστου.

Ο Αλεξάντερ Στουμπ είναι προετοιμασμένος για μία ακόμη μακρά συνεδρίαση. Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών- ο οποίος ως συνηθίζει ανακοίνωσε μέσω Twitter την έναρξη της συνεδρίασης- δήλωσε μπαίνοντας «Το μεγάλο θέμα σήμερα θα είναι η χρηματοδότηση γέφυρα και προβλέπω ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες, γιατί δεν βλέπω πολλές χώρες με εντολή να δώσουν χρήματα χωρίς όρους».

Ο Μισέλ Σαπέν από την άλλη επικρότησε τη στάση της κυβέρνησης Τσίπρα, σημειώνοντας ότι είχε το κουράγιο να κάνει αυτό που δεν μπόρεσαν άλλες κυβερνήσεις νωρίτερα. «Χαιρετίζω το κουράγιο αυτής της κυβέρνησης να προχωρήσει επιτέλους σε μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να βγει από αυτή την κατάσταση», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

«Δεν έχουμε ακόμη μία λύση (για τη χρηματοδότηση γέφυρα) αλλά θα πρέπει να βρούμε μία», είπε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια.